Yrittäjä tietää eläkemaksunsa suuruuden

Mikäli yrittäjän eläkelaki uudistetaan hallituksen esityksen mukaisesti, uudistettakoon samalla tyel-palkansaajien palkanlaskenta.

1.8. 2:00

Hallitus on jättänyt eduskunnalle esityksen yrittäjän eläkelain muuttamisesta. Lakiesityksen pääasiallinen tarkoitus on nostaa yrittäjien yel-eläkevakuutusmaksujen perusteena olevaa työtuloa paremmin palkansaajien mediaanituloa vastaavaksi. Mikäli lakiesitys hyväksytään, valtaosalla yrittäjistä eläkemaksut nousevat, jopa moninkertaistuvat.

Yrittäjien piirissä esitys on otettu vastaan penseästi, sillä yrittäjät maksavat eläkemaksunsa itse ja tietävät niiden suuruuden. Samaa ei voi sanoa palkansaajista, joiden tyel-eläkemaksuista kolme neljäsosaa maksaa työnantaja, mutta tämä ei näy tilinauhalla. Jos työnantajan osuutta ei olisi, työntekijälle voitaisiin maksaa lähes viidennes enemmän palkkaa.

Mikäli yel uudistetaan hallituksen esityksen mukaisesti, uudistettakoon samalla tyel-palkansaajien palkanlaskenta siten, että palkansaaja maksaa koko eläkemaksun, ja bruttopalkkaa korotetaan vastaavasti. Syytä olisi, sillä Eläketurvakeskuksen vuonna 2019 tekemän tutkimuksen mukaan vain 13 prosenttia suomalaisista osasi edes suurin piirtein arvioida, paljonko työntekijän ja työnantajan eläkemaksut ovat yhteensä. Nykykäytäntö sumuttaa palkansaajilta eläkejärjestelmän todellisen hinnan. Tehdäänkö näin tarkoituksellisesti, jotta eläkemaksuja olisi helpompi korottaa?

Jaani Wahlman

yrittäjä, Isännöintivelho oy

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide