Venäjän taktiikka ei hämää suomalaisia

Turistiviisumien myöntäminen raakaa hyökkäyssotaa käyvän maan kansalaisille ei ole millään tavalla hyväksyttävää.

30.7. 2:00

Valtaosa suomalaisista haluaa kiristää turistiviisumin myöntämisen ehtoja Venäjän kansalaisille. Ulkoministeriön konsuliosasto puolestaan muistuttaa, kuinka vaikeaa se olisi useista syistä johtuen.

Venäjän valitsema taktiikka toimii: sehän ei käy sotaa, joten sen kansalaisten on päästävä Suomeen shoppailemaan ja lentämään edelleen muualle Eurooppaan. Tavalliset suomalaiset eivät tätä hyväksy, vaan haluavat, että sotaa käyvän maan kansalaisille ei myönnetä turistiviisumeita.

Pidän venäläisistä ja olen nauttinut lämpimästä vieraanvaraisuudesta heidän kodeissaan vieraillessani. Mutta kun nyt näen venäläisturisteja kotikaupunkini Joensuun Prisman parkkipaikalla tai Tokmannin käytävillä, nousevat mieleeni Venäjän sotilaiden raakuudet Ukrainassa, enkä voi olla tuntematta raivoa näitä rusinat pullasta poimivia turisteja kohtaan.

Venäjä on sotaa käyvä maa. Jos Suomen Nato-päätös syntyi näinkin kivuttomasti, kuten myös päätös lahjoittaa Ukrainalle aseita, soisi suomalaispoliitikkojen saavan pikaisesti aikaiseksi myös päätöksen turistiviisumien myöntämispykälien kiristämisestä.

Nykytilanne kärjistää suomalaisten suhtautumista venäläisiin, ja se ei ole hyvä asia pitkällä aikavälillä. Turistiviisumien myöntäminen raakaa hyökkäyssotaa käyvän maan kansalaisille ei ole millään tavalla hyväksyttävää.

Pekka Virtamo

Joensuu

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide