Hyperemeesi vie ilon vauvan odotuksesta

Olen pyytäessä päässyt Naistenklinikalle tiputukseen, mutta muuten hyperemeesin hoito on oman aktiivisuuden varassa.

5.8. 2:00

Aloin oksentaa ennen positiivisen raskaustestin tekoa, minkä jälkeen päivittäistä oksentamista ja pahoinvointia on kestänyt yksittäisiä viikkoja lukuun ottamatta raskauden loppusuoralle. Ensimmäisiin kuukausiin en kyennyt juomaan edes vettä tai liikkumaan kotoa muualle kuin sairaalaan. Rauhallinen kävely tai tuulenvire kasvoille aiheuttivat oksennusreaktion.

Hyperemeesi on vakava raskausajan pahoinvoinnin muoto. Olen yllättynyt, kuinka vähälle huomiolle se jätetään neuvolassa. Tilaa saatetaan verrata normaaliin pahoinvointiin, joka kuuluu raskauteen.

Olen pyytäessä päässyt Naistenklinikalle tiputukseen. Muuta seurantaa ei kuitenkaan ole tarjolla. Hyperemeesin hoito on oman aktiivisuuden varassa.

Sanotaan, ettei hyperemeesistä ole haittaa vauvalle, mutta se vie ilon odotuksesta. Jatkuva pahoinvointi vaikuttaa äidin fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen, vie hetkellisesti työkyvyn ja eristää sosiaalisesta ympäristöstä. Oma kuva itsestä muuttuu.

Työterveyshuollon kautta olen saanut pahoinvointilääkkeitä, käynyt omakustanteisesti akupunktiossa ja hakeutunut terapiaan. Raskaus on kuitenkin ollut hyvin traumaattinen kokemus.

Miksi hyperemeesistä ei puhuta enemmän?

Tuleva äiti

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide