Sähkön alkuperätakuu on uudistettava

Nyt sähkön alkuperätakuu vääristää sähköntuotannon investointiympäristöä.

2.8. 2:00

Sähkön hinta on noussut, ja sähköpula uhkaa. Syinä tähän ovat Ruotsin sulkemat ydinvoimalat, lisääntynyt tuulivoiman tuotanto ja Venäjältä loppunut sähköntuonti. Useissa kirjoituksissa on otettu kantaa keinoihin sähkön riittävyyden takaamiseksi esimerkiksi hinnoittelun kautta.

Sähköntuotannolle on ominaista, että tasaista sähkön tuotantokapasiteettia poistuu samalla kun tuulivoiman määrä lisääntyy. Sähköpulaa ei ole, jos tuulee kovaa. Toisaalta vain harvoin tuulee kovaa.

Sähkön hinnan ja riittävyyden lisäksi sähkölle myönnetään alkuperätakuu. Alkuperätakuun mukaisesti, jos on tuulisella säällä tuottanut tuulisähköä, voi tuulettomalla säällä kuluttaa vastaavan määrän tuulisähköä.

Alkuperätakuu on vahva ympäristösertifikaatti, sataprosenttinen viherleima. Kuitenkaan tämän ekosähkön käyttäjän tai tuottajan ei tarvitse murehtia, miten heikkotuulisina päivinä kulutettu sähkö on tuotettu.

Todellisuudessa alkuperätakuun mukaista sähköä käyttävä aiheuttaa merkittäviä hiilipäästöjä. Tämä johtuu siitä, että sähkö on tuotettava ja kulutettava samanaikaisesti. Sähkön alkuperätakuu onkin tältä osin silmänlumetta.

Sähkön alkuperätakuu ohjaa voimakkaasti sähkön tuotantoinvestointeja kohti hyvin vaihtelevaa tuulivoiman tuotantoa. Alkuperätakuu myönnetään kuitenkin ilmaiseksi, ja muiden sähkönkäyttäjien ja -tuottajien huoleksi jätetään investoinnit tuulettomien päivien sähköntuotantoon.

Sähkön alkuperätakuu vääristää sähköntuotannon investointiympäristöä. Tästä aiheutuu alati kasvava sähköntuotannon kapasiteettivaje. Seurauksena ovat korkeat ja rajusti heiluvat sähkön hinnat, ja lopulta sähköpula.

Poliitikkojen tulee korjata sähkön alkuperätakuujärjestelmä. Todellinen hiilipäästö vastaten kulutettua sähköä on otettava huomioon.

Jos järjestelmää ei haluta muuttaa markkinaehtoisesti toimivaksi, tulee valtiovallan alkaa subventoida muutoin kannattamattomia sähköntuotantoyksiköitä estämään sähköpulaa ja tolkutonta sähkön hinnannousua.

Esko Sirén

tekniikan lisensiaatti

Kauniainen

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide