Omaishoidon järjestelmä pitää yhdenmukaistaa

Tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden takaamiseksi omaishoidontuen myöntämisperusteet ja tuen tasot pitäisi määritellä valtakunnallisesti.

7.8. 2:00

Nimimerkki Tasavertaisuutta omaishoitajille (HS Mielipide 30.7.) vaati omaishoidontuen muuttamista verovapaaksi, sillä verotus syö ison osan monen hoitajan tuesta. Verovapaus olisi nopea tapa helpottaa hieman omaishoitajien taloudellista tilannetta. Omaishoidon järjestelmä tarvitsee kuitenkin kipeästi vielä mittavampia korjaustoimenpiteitä.

Merkittävä ongelma omaishoidontuessa on sen kuntakohtaisuus. Mahdollisuus omaishoidontukeen riippuu siis siitä, missä kunnassa asuu. Lisäksi, vaikka eri hoitoisuusluokat ja tukitasot on määritelty, käytännössä tuen euromääräinen taso riippuu usein siitä, missä määrin omaishoitaja osaa ja kykenee taistelemaan oikeuksiensa puolesta.

Tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden takaamiseksi omaishoidontuen myöntämisperusteet ja tuen tasot pitäisi määritellä valtakunnallisesti. Omaishoitajien aseman parantaminen olisi hyödyllistä myös julkisen sektorin näkökulmasta. Omaishoito vähentää tarvetta esimerkiksi laitoshoidolle ja siten säästää suoraan julkisia kustannuksia. Hoiva-alaa riivaa myös alati paheneva hoitajapula, ja omaishoitajat lievittävät osaltaan hieman hoitajatarvetta.

Olisi oikeudenmukaista ja taloudellisesti kannattavaa parantaa kaikkien omaishoitajien asemaa huomattavasti ja pikaisesti.

Hans Hämäläinen

valtiotieteiden tohtori, omaishoitaja, Helsinki

Lue lisää: Omaishoidon tuki tulisi saada lopultakin verovapaaksi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide