Yrittäjän eläkejärjestelmä on uudistettava oikeudenmukaisesti

Pienempien yel-maksujen maksaminen on pienituloiselle yksinyrittäjälle usein taloudellinen pakko, ei tahtotila.

1.8. 2:00

Yli 47 000 ihmistä on allekirjoittanut adressin vaatien hallituksen yrittäjän eläkelain muutosta koskevan esityksen uudelleenkäsittelyä. Lakiesityksen taustalla on tarve lopettaa yrittäjien niin kutsuttu alivakuuttaminen.

Yksinyrittäjiä on Suomessa lähes 200 000. Moni heistä on pienituloinen. Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan yksinyrittäjistä jopa 44 prosenttia ansaitsee alle 2 000 euroa kuukaudessa.

Keskustelu yel-järjestelmästä menee väärille urille syyttämällä yrittäjiä alivakuuttamisesta. Pienemmän työtulon ilmoittaminen ja pienempien yel-maksujen maksaminen on pienituloiselle yksinyrittäjälle usein taloudellinen pakko, ei tahtotila. Maksujen prosentuaalinen osuus yrittäjän tuloista on jo nykyisellään kohtuuton.

Ehdotettu muutos velvoittaisi eläkelaitokset yksipuolisesti määrittelemään yel-maksujen perusteena olevan yrittäjän työtulon verraten sitä saman alan palkansaajan mediaanipalkkaan. Tämä kyseenalainen taulukkovertailu poistaisi yrittäjän oman kannan huomioimisen työtulostaan todellisen tulotason tai yritystoiminnan kausiluontoisuuden mukaan.

Lain valmistellut sosiaali- ja terveysministeriö perustelee esitystä sillä, että lakimuutoksella vain tarkennetaan nykyistä lainsäädäntöä. Jo nyt lain kirjaimen mukaan eläkelaitokset ovat vastuussa työtulon määrittämisestä. Nykylain vakiintunut tulkinta ja toteutus on kuitenkin ollut vuosikausia se, että yrittäjä on itse saanut laskea ja ilmoittaa työtulonsa, eikä tätä voi sivuuttaa.

Yrittäjien eläkejärjestelmän varoja ei ole rahastoitu, toisin kuin palkansaajien eläkemiljardeja. Yrittäjien eläkejärjestelmä elää kädestä suuhun. Alun perin järjestelmä lienee ollut hyvä, koska valtio on lupautunut maksamaan mahdollisen eläkealijäämän. Suurten ikäluokkien, kohonneiden eläkkeiden ja elinajanodotteen pitenemisen takia vaje kasvaa jatkuvasti. Korjausliike ei voi kuitenkaan perustua vain jatkuviin maksukorotuksiin. Ne vähentäisivät yrittäjien ja verotulojen määrää jopa enemmän kuin eläkerahoja saataisiin lisää.

Adressin allekirjoittaneet vaativat, että koko yrittäjän eläkejärjestelmä uudistetaan oikeudenmukaisesti. Se on välttämätöntä, koska maksujen korottamisen tie on lyhyt ja kohdistuu suhteettoman rankkana pienituloisiin yrittäjiin.

Liisa Hanén

adressin alullepanija, yksinyrittäjä ja elinkeinonharjoittaja

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide