Energiaa voidaan säästää monin tavoin

2.8. 2:00

Energiaa on vähän, ja se on kallista. Siis säästäkäämme. Radiossa, televisiossa ja lehdissä meitä kuluttajia kehotetaan säästämään energiaa mitä erilaisimmilla tavoilla. Hyvä niin. Tulemme toimeen vähemmällä. Helsingin Sanomien pääkirjoitus antoi näyttävästi vinkkejä säästämistoimiin (HS 31.7.).

Missä viipyvät tiedot siitä, minkälaisia ovat liike-elämän ja yhteiskunnan vaikutusmahdollisuudet? Niitä on varmaankin suuri joukko. Olisi hyvä tietää, ketkä yrittäjät ilmoittavat ensimmäisinä, että he lopettavat mainosvalojen käytön esimerkiksi öisin 23–06 välisenä aikana ja keskellä kirkasta päivää. Yritykset voisivat saada tästä jopa kaupallista hyötyä.

Entä milloin tielaitos tai vastaavat tahot lopettavat tuhansien moottori- ja maantiekilometrien tarpeettoman valaisun? Autoissa on nykyisin tehokkaat valot ja kevyen liikenteen liikkujilla tehokkaat valaisimet matkansa turvaamiseksi. Nämä pari säästöideaa ovat vain pieni yhteiskunnallinen esimerkki isosta säästöpotentiaalista.

Risto Lindholm

biologi, tietokirjailija, eläkkeellä

Kuopio

Lue lisää: Energian säästäminen ei ole vaikeaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide