Kysyntäjoustoon kannustavien sähkösopimustyyppien soisi yleistyvän

Ajoittamalla kodinkoneiden käytön fiksusti pystymme saavuttamaan yli 25 prosentin alennuksen.

3.8. 2:00

Huomasin kesäkuussa sähkösopimusta etsiessäni Helsingin Sanomien etusivun mainoksessa sähkösopimustyypin, jossa voittavat kuluttaja, sähköyhtiö ja luonto. Sopimuksessa on hinta kilowattitunnille kuten tavallisessa sähkösopimuksessa, mutta mikäli sähkönkulutus painottuu tunneille, joina sähköyhtiö voi ostaa sähköä pörssistä halvalla, saa kuluttaja alennusta. Vastaavasti kulutusvaikutus voi elää toiseen suuntaan, mikäli sähkön käyttö painottuu tunneille, jolloin sen kysyntä on korkeaa.

Omakotitalossa asuvalla perheellämme on kesällä kolme suurta sähkökuormaa: käyttöveden lämmitys, astianpesukone ja pyykinpesukone. Ajoittamalla näiden käytön fiksusti, pystymme saavuttamaan ensimmäisen kuukauden perusteella noin 4 snt/kWh alennuksen, joka tarkoittaa kohdallamme yli 25 prosentin alennusta. Lämmityskaudella tämän kysyntäjouston vaikutus kasvanee, koska pystymme ohjaamaan lattialämmityksemme vettä lämmittävän maalämpöpumpun käyntiaikoja.

Suurimpiin alennuksiin pääseminen vaatii astian- ja pyykinpesukoneen ajastamisen lisäksi automaatiota lämmityksen ohjaukseen. Yksinkertaisimmillaan lämminvesivaraajan voi ajastaa kellokytkimellä lämmittämään vedet kello 02–06. Monessa maalämpöpumpussa on toiminto, jolla sen käyntiaikoja saa ohjattua sähköpörssin hintojen perusteella. Tehokkaimpaan ajoitukseen pääseminen vaatii hieman harrastuneisuutta, kun tekniseen tilaan sijoitetaan noin sata euroa maksava minitietokone, joka ohjaa releillä kulutusta oikeisiin ajankohtiin. Epäkaupallisen Fissio.fi-palvelun avulla tästä selviää ilman ohjelmointitaitoja.

Kotitalouksien kannustaminen kysyntäjoustoon onnistuu helpoiten siten, että oman kulutuksen ajoittaminen on kuluttajalle kannattavaa ilman, että kuluttajan tarvitsee ottaa riskiä taivaisiin kohoavista sähköpörssin hintapiikeistä. Ainakin yksi edelläkävijä on tällaisen tuotteen jo markkinoille tuonut, muut sähköyhtiöt ottakoot mallia.

Markus Sipilä

diplomi-insinööri, teknologiajohtaja

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide