Sähkön säästämisen tulee olla kansalaisille motivoivaa

Jos energian ja sen siirron hinta olisi suoraan riippuvainen käytön määrästä, on päivänselvää, että kansalaiset haluaisivat nykytilanteessa säästää energiaa ja rahaa.

3.8. 2:00

Sähköenergian hinta vaihtelee tällä hetkellä voimakkaasti maailmantilanteen vuoksi, ja tähän meidän kansalaisten on valitettavasti vain sopeuduttava. Onneksi sähköenergian hinnan voi helposti kilpailuttaa ja tämä pitää hinnat mahdollisimman alhaisella tasolla.

Sähkön hinnasta kuitenkin toinen puoli, sähkönsiirto, on paikallisten monopolien hallussa, ja siirtohinta voi olla jopa suurempi kuin energian hinta. Yhtiöt perustelevat korkeita maksuja kustannuksilla, joita kertyy ilmajohtojen siirtämisellä maakaapeleiksi. Kannatan lämpimästi tätä toimintaa, koska maaseudulla puiden kaatuminen sähkölinjoille katkoo kotitalouksien sähköjä usein. Olen siis valmis maksamaan tästä toiminnasta.

Ongelma tässä tilanteessa on siirtoyhtiöiden hinnoittelumalli: se ei lainkaan kannusta säästämään energiaa. Osa sähkönsiirtoyhtiöistä laskuttaa suuren osan kustannuksista kiinteänä kuukausihintana. Annan esimerkin kesämökkikunnastani. Jokaiselta kuukaudelta sähkön käytön määrästä riippumatta sähköyhtiö veloittaa 34,92 euroa. Tämä tekee vuodessa 419,04 euroa. Yhden siirretyn kilowattitunnin hinta on 7,65 senttiä, joten vuoden ensimmäisen kilowattitunnin siirtäminen maksaa 419,12 euroa.

Käytön lisäämisellä yksikköä kohden laskettu hinta tietysti putoaa. Kuluttamalla vuodessa 1 000 kWh siirtohinta putoaa 50 senttiin, mutta siedettävälle tasolle (20 senttiä kilowattitunnilta) päästään vasta 3 500 kilowattitunnin kulutuksella. Oman mökkini kulutus oli viime vuonna tuota luokkaa. Jos päättäisin puolittaa sähkön kulutukseni, nykysopimuksellani voisin säästää 140 euroa. Jos sen sijaan kuukausimaksuja ei olisi lainkaan, vaan ne olisi jyvitetty yksikköhintaan, voisin säästää siirtohinnassa 350 euroa.

Jos energian ja sen siirron hinta olisi suoraan riippuvainen käytön määrästä, on päivänselvää, että kansalaiset haluaisivat nykytilanteessa säästää energiaa ja rahaa. Kiinteistä kuukausi- tai vuosimaksuista onkin päästävä heti eroon.

Teppo Tyrväinen

Akaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide