Vein lapseni päiväkotiin, eikä siellä ollut ketään vastassa

Kun haimme lapsen iltapäivällä, ei ryhmässä ollut ollut koko päivänä yhtään tuttua, omaa hoitajaa, vaan pelkästään kaksi sijaista.

2.8. 16:30

Palasimme perheemme kanssa tällä viikolla takaisin arkeen monien muiden tavoin. Taaperoikäinen lapsemme aloitti päiväkodissa toisen vuotensa, ja alkavaan päiväkotivuoteen valmistauduttiin iloisen odottavissa tunnelmissa.

Ensimmäisen päiväkotiaamun iloinen tunnelma vaihtui täysin toiseen, kun pääsimme päiväkodille. Paikalla ei ollut yhtään lapsemme päiväkotiryhmän hoitajaa, ja koko ryhmätila oli pimeänä. Toisen ryhmän paikalla oleva hoitaja kertoi, ettei ole tietoa, ketä pienten ryhmään on tänään tulossa hoitajiksi – ja milloin.

Jätimme lapsemme hoitoon epätietoisina siitä, tulisiko paikalle yhtäkään tuttua hoitajaa koko päivän aikana – tai ylipäätään ketään. Onneksi lapsemme on aika reipas tapaus, ja hän asteli aamupuurolle hyvällä tuulella monen viikon lomasta ja päiväkotitauosta huolimatta. Kun haimme hänet iltapäivällä, saimme kuulla ettei ryhmässä ollut ollut koko päivänä yhtään tuttua, omaa hoitajaa, vaan pelkästään kaksi sijaista.

Sama kuvio toistui seuraavan hoitopäivän aamuna. Emme ole päässeet päivittämään lapsen kuulumisia yhdellekään tutulle hoitajalle.

Tietenkään esimerkiksi sairastuminen tai muu poikkeustapaus ei katso sitä, ovatko käsillä ensimmäiset loman jälkeiset päivät vai eivät. Valitettavasti tilanne vain ehti tulla surullisen tutuksi myös viime kevään aikana. Oli yleistä, että päiväkodilla oli aamuisin vastassa vieras sijainen – tai pelkkä pimeä ryhmätila, jolloin vanhemmat joutuivat etsimään käsiinsä jonkun, jonka huomaan ylipäätään pystyivät lapsensa jättämään.

Ennen päiväkodin kesätaukoa vanhemmille tiedotettiin, että yhtä lukuun ottamatta kaikissa ryhmissä on henkilökuntavajetta. Toivo siitä, että rekrytoinnit olisi saatu maaliin kesän aikana, osoittautunee turhaksi.

Valitettavasti samankaltainen tilanne taitaa olla todellisuutta lukuisissa muissakin päiväkodeissa pääkaupunkiseudulla nyt lomien jälkeen. En usko, että se helpottaa, jollei keksitä nykyistä parempia keinoja houkutella hoitajia ja varhaiskasvatuksen opettajia töihin. Lapset ansaitsevat kunnollista varhaiskasvatusta ja turvallisen ympäristön, eivät pelkkää säilytyspaikkaa päivien ajaksi.

Huolestunut vanhempi

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide