Painajaisten luettelo pitenee

3.8. 2:00

Ilta-Sanomat kirjoittaa syksyn palkkakierroksesta.

”Kun suomalaiset palaavat elokuussa kesälomiltaan töihin, tunnelma tulevan syksyn ja talven alla on pelottavan odottava. Venäjän sotimisen aiheuttama energiakriisi kärjistyy, sähkön hinta kallistuu rajusti, inflaatio pahenee, hinnat ja korot nousevat. Vanhan kansan pelkorekisterin mukaan vain heinäsirkat puuttuvat painajaisten luettelosta.”

”Listalle kannattaa nostaa myös syksyllä alkavat yksityisen puolen palkkaneuvottelut. Niistä odotetaan ennätyksellisen vaikeita. Vaarana on ennen muuta palkkainflaation ryöstäytyminen käsistä.”

”Syksyn palkkakierroksen vaikeuskerrointa nosti entisestään alkukesästä sovittu kunta-alan palkkaohjelma, joka takaa kunta-alan työntekijöille yleisen palkkalinjan päälle viiden prosentin korotukset viiden vuoden ajan. Syksyllä nähdään, miten lyhytnäköinen ratkaisu oli Suomen kansantalouden kannalta, jopa vaarallinen. Korotukset jaettiin kaikille, ei vain pienipalkkaisille, mikä on herättänyt myös kritiikkiä.”

”Ratkaisulla yritettiin lakaista kunta-alan palkkaongelmat maton alle, mutta edes siinä ei onnistuttu.”

”Työmarkkinavaikuttajat kuvailevat tulevaa palkkakierrosta pirulliseksi, jossa ovat kaikki katastrofin ainekset.”

”Katseet kohdistuvat teollisuuteen ja erityisesti Teollisuusliittoon ja Teknologiateollisuuteen, perinteisiin päänavaajaliittoihin. Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon (sd) päätehtävä on turvata liiton jäsenten ostovoima haastavassa inflaatiotilanteessa. Samaan aikaan Teollisuusliitolta odotetaan vastuullisuutta Suomen viennin ja työllisyyden nimissä. Yleensä teollisuus ei jää kakkoseksi palkankorotuksissakaan.”

Kalevan mukaan energian säästäminen ei ole katastrofi.

”Keski-ikäisillä ja vanhemmilla on hyvin muistissa 49 vuoden takainen energiansäästökampanja, joka tuntui arjessa. Valtiovalta otti kovat keinot käyttöön ja pakotti kansan säästämään. Muun muassa näyteikkunat ja katuvalot sammutettiin. Autojen kattonopeus rajattiin 80 kilometriin tunnissa ja rallikisat kiellettiin. Sisälämpötiloja ja sähkökiukaiden lämmittämistä säädeltiin.”

”Talven 1973–74 energiakriisi johtui Lähi-idän sodasta, jonka seurauksena öljyn hinta pomppasi ennätyksellisen korkealle.”

”Vastaavalla tavalla Venäjän Ukrainaa vastaan käynnistämä hyökkäyssota kaatoi energiantuonnin tasapainon, mikä nosti nopeasti sähkön ja polttoaineen hintoja.”

”Säästäminen saattaa vaatia opettelua ja huomion kiinnittämistä omiin tottumuksiin, mutta vaikeaa se ei ole. Käytännön keinoja löytyy jokaisesta kodista.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide