Käyttöhuoneet eivät tuo ratkaisua huumeongelmiin

Pitäisikö poliisin kääntää aina katseensa pois, kun joku kuljettaa mukanaan huumaavia aineita käyttöhuoneeseen ja tarjoaa niitä vielä muillekin?

3.8. 16:15

Huumeiden käyttöhuoneita esitetään ratkaisuksi huumekuolemien vähentämiseen. Suomessa huumekuolemat liittyvät yleensä pitkävaikutteisen buprenorfiinin ja muiden rauhoittavien yhteisvaikutukseen. Näihin kuolemiin käyttöhuoneet eivät toisi ratkaisua.

Sveitsillä on ollut käyttöhuoneita vuodesta 1986 alkaen. Maa on silti yksi korkeimmista huumeaddiktiomääristä kärsivistä maista Euroopassa. Myös Espanjassa addiktioiden määrä on suuri. Hollannissa niin ikään huumekuolleisuus on noussut, vaikka käyttöhuoneet ovat käytössä. Ilman käyttöhuoneita oleva Itävalta on selvinnyt pienemmillä addiktoituneiden määrillä ja vähemmillä yliannostuskuolemilla. Norja oli saanut huumekuolemat laskuun ennen kuin se otti käyttöön käyttöhuoneet. Norjalaistutkimuksessa ”Opioid related deaths in Norway in 2000–2019”, ei mainita käyttöhuoneita edes merkittävänä keinona laskea yliannostuskuolemia.

Lakialoite käyttöhuoneiden kokeilemisesta johtaisi lainsäädännön avaamiseen. Tällä hetkellä huumeiden käyttö ja hallussapito ovat rikos. Mitä todennäköisimmin huumekauppa lisääntyisi käyttöhuoneiden lähistöllä. Pitäisikö poliisin kääntää aina katseensa pois, kun joku kuljettaa mukanaan huumaavia aineita käyttöhuoneeseen ja tarjoaa niitä vielä muillekin?

”A socio-economic review of supervised consumption sites in Alberta” -raportti osoittaa, että käyttöhuoneiden tulon jälkeen Kanadan Albertaan rikollisuus alueella lisääntyi. Albertassa käyttöhuoneiden ulkopuolella myös yliannostuskuolemat, sairaalahälytykset ja häiriöt lisääntyivät.

Käyttöhuoneiden sijaan meidän tulee parantaa päihdehoitoon pääsyä ja tarjota riittävän pitkiä hoitojaksoja sekä kokonaisvaltaista kuntoutusta. Lääkkeellisen korvaushoidon lisäksi tulee olla tarjolla lääkkeetöntä hoitoa. Lääkkeellinen korvaushoito voi toimia toki välivaiheena, mutta tavoitteena tulisi olla irti huumaavista aineista pääseminen. Moni käyttäjä tarvitsee tukea pitkän aikaa pysyäkseen kuivilla. Moni rakentaa uudelleen identiteettiään ja tarvitsee elämäänsä mielekästä tekemistä, työtä, asunnon sekä tukea arjenhallintaan.

Lainsäädännön muuttaminen sallivampaan suuntaan tuo monia haittoja. Poliisin työn vaikeutumisen sekä edellä mainittujen Albertassa koettujen haittojen lisäksi sallivampi huumelainsäädäntö on haitallinen signaali etenkin nuorille. Tutkimusten mukaan kiellot ja kielteinen asenne suojaavat paremmin nuoria. Tupakanpoltto on selkeästi vähentynyt sen jälkeen, kun lainsäädäntöä tiukennettiin. Lainsäädännön tiukkuudella näyttäisi siis olevan myönteisiä vaikutuksia asenteisiin.

Laitetaan sekä päihdepalvelut että mielenterveyspalvelut kuntoon ja tuetaan ihmisiä hyvään elämään. Näin tekemällä saamme huumekokeiluja vähemmälle ja sitä kautta huumeiden käyttäjien määrää vähennettyä ja näin myös huumekuolemat kääntyvät laskuun. Tarjotaan apua ja hoitoa nopeasti niitä tarvitseville.

Sirpa Pursiainen

Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja (kd)

Pirkanmaan hyvinvointialuevaltuutettu

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide