Selviämme energiakriisistä jälleen

Tämä on koettu ennenkin ja kaikki selvisivät hengissä. Selviämme vastakin.

4.8. 2:00

Me, jotka emme ole eilisen teeren poikia emmekä tyttöjä, muistamme vuoden 1973, kun maapallolla oli energiakriisi. Öljyn hinta pomppasi kuudessa kuukaudessa 2,90 dollarista lähes 12 dollariin barrelilta. USA:n silloinen presidentti Richard Nixon määräsi 80 kilometrin maksimituntinopeusrajoituksen liittovaltioon Yhdysvalloissa, asuntojen lämmitystä piti alentaa 20 celsiusasteeseen. Valaistusta jopa katujen varsilla piti vähentää siten, että vain joka toisessa valaisinpylväässä sai olla valo.

Yhdysvalloissa öljyn kulutus suorastaan romahti. Liikenneonnettomuudet vähenivät kymmeniä prosentteja useissa osavaltioissa. Myös Suomessa tulivat voimaan varsin tiukat rajoitukset. Muun muassa valaistustehoja määrättiin pienemmiksi ja myös asuntojen lämmöksi suositeltiin korkeintaan 20 astetta. Kerrostalojen patteritermostaatit säädettiin ja osittain myös uusittiin vanhoissa taloissa. Yleiseksi kattonopeudeksi määrättiin 80 kilometriä tunnissa, mainosvalot tuli sammuttaa yöksi, asuntojen lisälämmittimet, moottoriteiden valaistus, harrasteilmailu ja moottoriajoneuvokilpailut kiellettiin kokonaan. Hallitus toivoi kansalaisten säästävän energiaa vapaaehtoisesti, jottei pakkoon tarvitsisi turvautua.

Nyt, kun kaiken maailman ennustajat Suomessakin vain pyörittelevät peukaloitaan eivätkä uskalla kertoa totuutta kansalle, tässä ovat lääkkeet energiankulutuksen alentamiseksi. Tämä on koettu ennenkin ja kaikki selvisivät hengissä, kuten mekin nyt yli kahdeksankymppiset ja selviämme vastakin. Sähköautojen ostajat maksakoot ja hoitakoot täysimääräisesti autojensa sähkönkulutuksen, ilman mitään yhteiskunnan tukirakenteita. Näillä yksinkertaisilla ohjeilla selviämme jälleen, kuten olemme selvinneet monista sodistakin.

Lauri Antti Räsänen

entinen atk-sunnittelija, Kuopio

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide