Lapsetkin tarvitsevat varautumistaitoja

Varautumistaitoja voi harjoitella iän ja kehitysasteen mukaan ilman turhaa pelonlietsontaa osana leikkiä ja yhteistä vapaa-aikaa.

4.8. 16:15

Lapsiasiavaltuutettu vaatii vuosikertomuksen 2021 yhteydessä julkaistussa kannanotossa lasten ja nuorten parempaa huomioimista viranomaisten varautumissuunnitelmissa. Puutteita on muun muassa hoivan ja huolenpidon tarpeen huomioimisessa sekä tiedon saavutettavuudessa. Lapsilla on myös liian harvoin mahdollisuus päästä vaikuttamaan heitä koskevien suunnitelmien laatimiseen.

Viranomaisilla on velvollisuus huolehtia siitä, että yhteiskunta toimii erilaisissa poikkeusoloissa, mutta varautumista ja valmiustaitoja voi harjoitella myös perheissä. Varautuminen on tärkeä kansalaistaito, jonka arvon kenties tajuaa vasta sitten, kun siihen joutuu turvautumaan. Se voi nousta tarpeelliseksi maailmanmullistusten lisäksi myös pitkän energianjakelukatkoksen tai äkillisen sairastumisen vuoksi.

Monet varautumisen taidot ja neuvot soveltuvat kaikille ikään tai elämäntilanteeseen katsomatta, mutta niitä tulee pohtia myös erityisten tarpeiden kautta. Lasten huomioiminen varautumisessa on tärkeää, sillä lapset ovat muutos- ja poikkeustilanteissa aikuisia haavoittuvammassa asemassa. Lasten omat vaikutusmahdollisuudet ovat myös heikommat.

Perheessä on hyvä aloittaa arjen turvaa lisäävästä kotivarasta, jossa huomioidaan kaikkien perheenjäsenten tarpeet vauvasta vaariin. Varautumiseen liittyvien välineiden säilytyspaikka ja käyttö tulisi olla kaikkien tiedossa. Myös rahankäyttö on tärkeä taito, joka voi vaatia opettelua.

Varautumistaitoja voi harjoitella iän ja kehitysasteen mukaan ilman turhaa pelonlietsontaa osana leikkiä ja yhteistä vapaa-aikaa: otetaan taskulamppu mukaan sienimetsään, opetellaan laastarinkäyttöä nallesairaalassa ja harjoitellaan käteisen käsittelyä ja rahan arvoa kauppaleikeissä. Monet varautumistaidot ovatkin varsin hyödyllisiä myös aivan tavallisessa arjessa.

Taru Karonen

asiantuntija, lapsiperheiden arjen tukeminen

Marttaliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide