Yrittäjiä ei ole varaa hämmentää

4.8. 2:00

Savon Sanomien mukaan yrittäjiä ei pidä säikytellä eläkeasioilla.

”Eduskuntakäsittelyyn ennen juhannusta edenneestä yrittäjän eläkelain (yel) uudistuksesta käydään parhaillaan keskustelua, jossa yrittäjien pelot ja epäluulo ovat nousseet päällimmäisiksi.”

”Ensinnäkin yrittäjät pelkäävät, että yel-maksut nousevat kohtuuttomasti. Pelkoon maksujen noususta on syytäkin, sillä tähän saakka yel-maksu on sidottu keskimääräiseen tyel-vakuutusmaksuun. Jos kytköstä ei olisi, yel-maksu olisi nykyistä korkeampi. Toiseksi yrittäjät epäilevät, että uudistus jäykistäisi yel-työtulon määrittämistä ja lisäisi byrokraattista raportointia.”

”Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen katsoi blogikirjoituksessaan, että mediaanipalkkojen kategorinen käyttö yel-työtulon määräytymisperusteena johtaisi kestämättömään tilanteeseen, koska yrittäjän nostama palkkatulo on aidosti al­haisempi kuin palkansaajan. Niin var­masti johtaisi, mutta pelättyä kate­gorisuutta esitykseen ei sisälly, niin ainakin vakuuttaa blogissaan johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä.”

”Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas) muistuttaa, että uudistuksen tavoite on parantaa yrittäjien sosiaaliturvaa ja että laissa säädettäisiin myös muista tiedoista, jotka eläkelaitos ottaa huomioon yel-työtuloa vahvistaessaan. Ministerin lausunnon mukaan eläkelaitokselle jää työtulon määrittelyssä valta ja vastuu kokonaisharkinnasta. Mitään pelättävää ei siis olisi.”

”Ristiriitaisia väitteitä sisältävä keskustelu hämmentää ja saattaa jopa säikäyttää yrittäjiä ja nostaa yrittäjäksi ryhtymisen kynnystä. Sellaiseen ei ole varaa varsinkaan nyt, kun talouskasvu hiipuu, inflaatio laukkaa ja korot nousevat.”

Karjalainen kirjoittaa, että marjametsään kannattaa mennä juuri nyt.

”Marjastuskausi on parhaimmillaan. Sato on kaikkiaan runsas, joskin vaihteleva alueittain – –.”

”Kehitys menee oikeaan suuntaan, kun kotimaisia marjoja kerätään ja syödään aiempaa enemmän. Jokainen suomalainen syö luonnonmarjoja keskimäärin kahdeksan kiloa vuodessa. Marjat ovat superruokaa.”

”Kaikki eivät käy marjametsissä. Viitseliäisyyden lisäksi sille löytyy juuri nyt uusia perusteita, jotka ovat toisille enemmän tosia kuin toisille. Bensa on kallista. Tulee halvemmaksi ostaa marjat torilta tai kauppaliikkeiden marjanmyyntipisteistä.”

”Kaikkea ei voi kuitenkaan mitata rahalla. Luonnossa liikkumisella ja puhtaalla lähiruualla on oma merkittävä arvonsa.”

”Valon, lämmön ja oikea-aikaisen sateen lisäksi pölyttäjät ovat välttämättömiä, jotta marjasato onnistuu. Kukkakärpäsiä, kimalaisia ja päiväperhosia täytyy varjella.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide