Perhevapaauudistus on myös kaksikielisten perheiden etu

5.8. 2:00

On totuttu siihen, että äiti on yleensä kotona lapsen kanssa tämän ensimmäisen elinvuoden ajan, jolloin myös lapsen kielellinen kehitys alkaa hiljalleen käynnistyä. Valitettavan usein kaksikielisissä perheissä lapsi altistuu verrattain enemmän kotona olevan vanhemman puhumalle kielelle, ja näin tästä kielestä tulee usein dominoivampi.

Lukuisilla tutkimuksilla on pystytty osoittamaan kaksikielisyyden hyötyjä esimerkiksi tulevassa (työ)elämässä, vieraiden kielten oppimisessa ja jopa älykkyydessä. Kaksikielisyys voidaan nähdä eräänlaisena rikkautena, johon kaikilla ei ole mahdollisuutta.

Perhevapaauudistus mahdollistaa, että kumpikin vanhempi saa olla kotona lapsen kanssa melkein yhtä kauan. Näin lapsi altistuu tasapuolisemmin kummallekin vanhemman puhumalle kielelle. On toki jokaisen vanhemman henkilökohtainen päätös, mitä kieltä lapselleen puhuu, mutta uudistuksen voidaan nähdä helpottavan kielellistä kasvatusta ainakin niiden lasten osalta, joiden vanhemmat haluavat lapsestaan kaksikielisen.

Sari Kupari

kääntäjä ja tulkki, Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide