Viipuri saatetaan menettää jälleen kerran

Suomessa on enää muutama tuhat Viipurissa syntynyttä, eikä entisessä kakkoskaupungissa kuulu juuri suomea.

6.8. 2:00 | Päivitetty 6.8. 14:02

Viipurin­lahden poukamassa alkaa ilotulitus. On heinäkuun loppu, ilta ehtii jo tummua.

Pauke käy korviin, kun tulitteet laskeutuvat taivaalla kuin sirpaleet.

Viipurin linnan tornissa liehuva lippu muistuttaa etelävaltioiden kapinasymbolia. Se on Venäjän laivaston sota-ajan lippu.

Ihmiset huutavat wuhuuta Družba-hotellin edustalla. Hotelli tapasi olla suomalaisten suosiossa, mutta nyt suomea ei kuule koko kaupungissa, ei edes bensapumpuilla.

Voi olla, että Viipuri menetetään jälleen.

Vaalimaan rajaa lähestyvä tie Suomen puolella vasta autio onkin. Naapurimaahan suunnatut toiveet ja panostukset ovat yhtä tyhjää rekkaparkkia.

Vuonna 1939 Viipurissa asui 74 000 ihmistä. Nykyään yhä harvempi suomalainen pystyy kertomaan, millaista riemukasta kaupunkilaiselämää tasavallan aikana vietettiin.

Suomessa on Tilastokeskuksen mukaan runsaat 4 400 henkilöä, jotka ovat syntyneet Viipurissa ennen kuin se virallisesti luovutettiin Neuvostoliitolle syyskuussa 1944.

Elossa on enää yksi, joka on syntynyt Viipurissa ennen Suomen itsenäistymistä.

Torkkelinpuistossa torimyyjä esittelee pieniä patsaita ja kopauttaa jokaista metallitikulla päähän: ”Lenin, Lenin, Lenin.”

Lenin seisoo myös Punaisenlähteentorin paraatipaikalla, vaikkei olekaan suosionsa huipulla. Venäjän johto ei ole innoissaan vallankumouksista eikä halua muidenkaan olevan.

Stalinille sen sijaan on pystytetty lukuisia monumentteja viime vuosina. Viipuriin ei sentään.

Rautatieaseman edessä kuhisee turisteja, joita huudetaan busseihin Monrepos’lle. Koronan takia venäläiset ovat löytäneet kaupungin, joka on harvinaisen eurooppalainen.

Neuvostoliitto pyrki häivyttämään suomalaisuutta, mutta myöhemmin jugendlinnoja ja modernistisia kulttuuritaloja on kunnostettu.

Jo ennen rajojen sulkemista suomalaiset muodostivat enää pienen osan vierailijoista. Vaikka raja nyt avautui, e-viisumi Leningradin alueelle on unohdettu kokonaan.

Silti, Leninien, Stalinien ja Putinien lisäksi torikauppiaat ovat panostaneet Sauli Niinistöön. Kuvia on painettu mukeihin ja t-paitoihin. Suuren maatuskan uloin puunukke esittää Saulia, jonka sisälle on pantu valikoitu kattaus presidenttejä.

Myyjä pitelee pienintä nukkea peukalon ja etusormen välissä: ”Mannergeim.”

Kun kesä menee ohi, Viipuri alkaa taas muistuttaa yhä enemmän kaikkia suomalaisia pikkukaupunkeja: se mykistyy. Autot ovat jo pari vuosikymmentä kiertäneet Karjalan keskuksen ohitustien kautta.

Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide