Hoitajapulaa voidaan ratkoa heti

Valtakunnallisesta työvoiman saatavuusharkinnasta täytyy luopua, ja EU- ja Eta-maiden ulkopuolella hankittu sote-koulutus pitäisi tunnustaa nykyistä nopeammin.

6.8. 2:00

Helsingin Sanomat on kertonut päivystyksen ja terveydenhuollon ruuhkista. Niiden suurin taustasyy on pula sote-henkilökunnasta, erityisesti hoitajista.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) kertoi HS:n jutussa (2.8.), että ei keksi lakimuutosta, jolla tilannetta voitaisiin nopeasti helpottaa. Viikossa tai parissa muutosta ei tapahdu, mutta keinoja hoitajapulan ratkaisuun kyllä on. Toimeen tarttumista tarvitaan.

Ensimmäiseksi pitää katsoa sote-palvelujen resursointia kokonaisuutena. Sairaanhoitajia tarvitaan terveydenhuollossa, mutta kireiksi vedetyt hoivahenkilökunnan pätevyysvaatimukset pitävät lähi- ja sairaanhoitajat töissä vanhusten ja vammaisten hoivassa.

Hoiva on pitkälti asiakkaiden arjessa elämistä, jossa hoitajien pitkä koulutus valuu osittain hukkaan. Hoitajan koulutusta ei tarvita ruuan jakeluun tai seuran pitämiseen asiakkaalle, kuten nykyisin pitkälti vaaditaan. Hoitajien pitäisi voida hoivassakin keskittyä koulutuksensa mukaiseen hoitotyöhön. Yhden lukuvuoden hoiva-avustajakoulutukseen pitää tehdä selkeä panostus.

Lisäksi EU- ja Eta-maiden ulkopuolella hankittu sote-koulutus pitäisi tunnustaa meillä nykyistä nopeammin. Nyt olemme tilanteessa, jossa filippiiniläinen sairaanhoitaja nousee Manilassa lentokoneeseen sairaanhoitajana ja laskeutuu Helsinkiin hoiva-avustajana. Nämä osaajat tarvitsevat mahdollisuuden näyttökokeeseen, ruotsin kielen osaamista ei heiltä pidä vaatia.

Valtakunnallisesta työvoiman saatavuusharkinnasta täytyy luopua. Digitalisaation tuomat mahdollisuudet pitää hyödyntää täysimääräisesti, ja tekoälyä hyödyntävät ratkaisut on laskettava osaksi hoitajamitoitusta. Tekoälyyn pohjautuvat ohjelmat osaavat ennakoida asiakkaan mahdollista kaatumista, ja hyvinvointirannekkeet vapauttavat yövalvonnassa henkilöresursseja aikaan, jolloin asiakkaat ovat hereillä.

Arja Laitinen

johtaja, hoiva ja osaaminen

Hyvinvointiala Hali

Lue lisää: Ministeri Lindén on huolissaan päivystysten ruuhkista, mutta ei tarjoa ratkaisuja: ”Ei minulla ole tarjota minkäänlaista auttavaa kättä”

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide