Koulujen tulee hyötyä energiansäästötalkoisiin osallistumisesta

Kannustus ja toiveikkuus ovat viisas viesti myös syyslukukauttaan aloittaville kouluille.

7.8. 2:00

Lauri Antti Räsänen (HS Mielipide 4.8.) ja Taito Taskinen (HS Mielipide 5.8.) käsittelevät kirjoituksissaan energiansäästön käytännön toimenpiteitä sotavuosina 1939–1945 ja vuoden 1973 energiankriisin aikana. Kirjoittajien viesti on kannustava: energiapulasta on selvitty aiemminkin ja tullaan selviämään tälläkin kerralla.

Kannustus ja toiveikkuus ovat viisas viesti myös syyslukukauttaan aloittaville kouluille, joissa suunnittelu koko kansan yhteisiin energiansäästötalkoisiin osallistumisesta alkaa toivottavasti heti lukukauden alussa.

Monilla kouluilla on jo pitkät perinteet sähkön säästämisessä. Perusopetuksen opetussuunnitelmankin mukaan koulun koko toimintakulttuurin tulee noudattaa kestävän kehityksen periaatteita. Päinvastoin kuin kotitaloudet ja yritykset, koulut eivät kuitenkaan ole suoraan hyötyneet – ainakaan Helsingissä – taloudellisesti sähkön säästämisestä, vaan säästyneet eurot ovat päätyneet kaupungin kassaan.

Teppo Tyrväinen (HS Mielipide 3.8.) toteaa energiansäästöllä saadun taloudellisen hyödyn motivoivan säästämiseen. Raha motivoisi myös kouluja sähköä säästävän toimintakulttuurin kehittämiseen. Olisikin tärkeää, että koulut saisivat omaan käyttöönsä edes pienen osan kestävän kehityksen toiminnalla – esimerkiksi sähkön säästämisellä – aikaansaaduista taloudellisista hyödyistä.

Tiina Halttunen

luokanopettaja, Helsinki

varapuheenjohtaja, ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomen hallitus

Vihreä Lippu -toimikunnan puheenjohtaja

Lahti

Lue lisää: Selviämme energiakriisistä jälleen

Lue lisää: Energian säästämisestä on selvitty aiemminkin

Lue lisää: Sähkön säästämisen tulee olla kansalaisille motivoivaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide