Saamelaiskäräjälain uudistus on vietävä loppuun

Uusi lakiesitys parantaisi merkittävästi saamelaisten oikeuksia.

7.9. 2:00

Saamelaiskäräjälakia yritetään uudistaa jo kolmatta kertaa muutaman vuoden sisään. Lain piti tulla eduskunnan käsittelyyn jo talvella, mutta se on jumiutunut hallituspuolueiden pöydälle.

Nykylaki loukkaa saamelaisten itsemääräämisoikeutta alkuperäiskansana, mistä myös YK:n ihmisoikeuselimet ovat Suomea useasti moittineet. Uusi lakiesitys parantaisi merkittävästi saamelaisten oikeuksia ja korjaisi epäkohdat saamelaiskäräjien vaaliluetteloon hakeutumisessa. Kielikriteerin laajentuminen neljänteen polveen parantaisi erityisesti kielensä menettäneiden inarinsaamelaisten mahdollisuutta hakeutua vaaliluetteloon.

Saamelaisyhteisö ja suomalaiset päättäjät ovat käyttäneet valtavasti resursseja lain uudistamiseksi – turhaan. Pieni yhteisömme tarvitsee voimavaransa saamen kielten ja kulttuurin tukemiseen. Suomen eduskunnan on aika saattaa saamelaiskäräjälaki ajan tasalle ja osoittaa myös siten, että saamelaisten totuus- ja sovintoprosessille on pohja nykypäivän päätöksenteossa.

Jos odotuksemme jälleen kerran petetään, en tiedä miten enää jaksaisimme uskoa tulevaisuuteemme saamelaisina Suomessa. Hallituksen tulee antaa tukensa Pekka Timosen toimikunnan saamelaiskäräjälakiesitykselle.

Váábu Maati Uulá Irján Inká, Inka Musta

inarinsaamelainen

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide