Seksuaalista väkivaltaa kokeneita kuunnellaan

Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten syyteoikeus ei saisi vanhentua.

13.8. 2:00

Satu Taavitsainen kirjoitti (HS Mielipide 8.8.) seksuaalirikoslainsäädännön kehittämistarpeista ja uhrien oikeuksien huomioimisesta. Hän korosti muun muassa seksuaalirikosten vanhenemisen ongelmallisuutta.

Elämme kansainvälisesti historiallista, hiljaisuuden rikkovaa muutosta: seksuaaliväkivallasta selvinneitä kuullaan ensimmäistä kertaa lainsäädäntöä kehitettäessä. Selviytyjien johtama, kansainvälinen Brave Movement- liike vaatii muutoksia erityisesti G7-mailta, ja eurooppalainen Justice Initiative- liike muutoksia Euroopassa.

Suojellaan lapsia ry johtaa Pohjoismaissa Justice Initiative -liikettä ja nostaa esiin selviytyjien ääntä Suomessa ja Pohjoismaissa. Perustamamme Meidän Äänemme – selviytyjien ryhmän tavoitteena on nostaa esiin väkivallan kokeneiden ääntä ja viisautta. Ryhmään ilmoittautui lyhyessä ajassa merkittävä joukko selviytyjiä, ja yhdistyksen toiminnassa kuullaan heidän ajatuksiaan. Esimerkiksi: ”Niin monta uhria, niin monta vaiettua tapausta, niin monta äänetöntä huutoa, niin monta vanhentunutta rikosta. Meidän tulee muuttaa rikoslainsäädäntö tuleville sukupolville.” (Selviytyjä)

Suomessa lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista arviolta vain noin 12 prosenttia tulee viranomaisten tietoon vanhenemisajan sisällä. Nykyinen lainsäädäntö on lapsen edun ja uhrien oikeuksien vastainen, ja haluamme yhdessä selviytyjien kanssa, että Suomi poistaa muiden Pohjoismaiden lailla lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten syyteoikeuden vanhentumisen. Vanhojen rikosten tutkinta on vaikeaa, mutta se ei saa olla este saada oikeutta.

Matilda Sandvik

asiantuntija

Nina Vaaranen-Valkonen

toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija

Suojellaan lapsia ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide