Matkustaminen pitäisi tehdä kulttuurinnälkäiselle mummolle helpoksi

Yli 80-vuotias matkustelisi enemmänkin, jos kaikki sujuisi hyvin.

Esitys alkamassa Olavinlinnassa Savonlinnan oopperajuhlilla.

2.9. 2:00

Tämä yli kahdeksankymppinen mummo matkustelee mielellään – ja matkustelisi enemmänkin, jos kaikki sujuisi hyvin.

Mummojen kunniakkaaseen sukukuntaan kuuluva daami on jo saatellut mullan alle monet ikätoverinsa ja elämänmittaisen puolisonsa vanhanaikaisessa kestoavioliitossa. Hän siis matkustelee yksin. Hänellä on aikaa ja jonkin verran varaakin, sillä muut kulutustottumukset ovat vaatimattomia.

Hän haluaa varata yhden hengen huoneen, sillä tarvitsee yöunensa. Ikätoverit tietävät, että lyhyt matka vessaan on myös ensiarvoinen juttu. Aina hän joutuu maksamaan huoneesta lisämaksun. Luulisi sen tarjoavan leppoisan oleskelun. Hotellit ovat kuitenkin nähneet hyväksi sijoittaa yhden hengen huoneet takapihan puolelle pimeisiin nurkkiin ja varustella ne kehnosti. Iloinen poikkeus tulee vastaan silloin tällöin.

Mummo autoilee yhä ketterästi ulkomaillakin. Vakuutuslaitokset ovat kuitenkin lopettaneet hänen kaikki vakuutuksensa sinä päivänä, kun syntymäpäiväkakussa palaa kahdeksankymmentä kynttilää, oli mummo miten virkeä tahansa. Hän ei enää saa pitkäkestoista matkavakuutusta vaan joutuu ostamaan kalliin vakuutuksen joka matkalle erikseen.

Hänen polvensa ja lonkkansa ovat säästyneet lääkärin puukolta eikä hän nappaile lääkkeitä. Eipä häntä edes huimaa, mutta epävarmuutta on tullut portaissa ja hämärissä tiloissa – Savonlinnan oopperajuhlat taisivat jäädä viimeisiksi epätasaisten lattioiden takia.

Ja missä ovat kaiteet? Porraskaide on mummon paras ystävä. Mummo on ikätovereineen kulttuurin suurkuluttaja, mutta harvassa ovat arkkitehdit, jotka pilaisivat katsomot kunnon kaiteilla.

Pirjo Rantanen

Nurmijärvi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide