Hoivan henkilöstömitoitus tulisi linjata uudelleen

Turvaa ja hoivaa asiakkaille voivat tarjota muutkin kuin pitkälle koulutetut hoitajat.

13.8. 14:15

Viime viikkoja ovat hallinneet jatkuvat uutiset sosiaali- ja terveydenhuollon kriisiytyneestä tilanteesta. Yhteinen nimittäjä ongelmille on pula sote-henkilökunnasta, varsinkin hoitajista.

Sellaista määrää lähi- tai sairaanhoitajia, että heitä riittäisi meidän kaikkien hoitamiseen ja hoivaamiseen tulevina vuosina, emme saa mistään. Tästä syystä meidän on katsottava, että kaikkia sote-alan töitä tekemään riittää juuri siihen tehtävään sopiva henkilö. Monta vuotta opiskelleita hoitajia tarvitaan ennen kaikkea terveydenhuollossa.

Hoivakodit taas ovat vanhusten koteja, joissa sairaanhoidollisten toimenpiteiden osuus on varsin pieni. Turvaa ja hoivaa asiakkaille voivat tarjota muutkin kuin pitkälle koulutetut hoitajat.

Hoivan henkilöstömitoitukseen ei kuitenkaan saa laskea kuin miltei ainoastaan sairaanhoitajien ja lähihoitajien työpanoksen. Jos heitä ei ole saatavilla, joudutaan asiakkaiden tarvitsemat hoivapaikat jättämään tyhjiksi. Me kirjoittajat edustamme maan suurimpia hoivatoimijoita, ja edellä mainitun politiikan seurauksena hoivakodeissamme on tällä hetkellä suuri määrä tyhjiä paikkoja. Näillä paikoille haluavat ihmiset makaavat kotonaan tai päivystyksessä.

Kohtelu ei ole ihmisarvoista. Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) totesi (HS 10.8.), että mitoitusta voisi tulkita joustavammin, jotta tilanteeseen saataisiin helpotusta.

Hyvä linjaus, nyt tarvitaan toimeenpanoa. Mitoitukseen on voitava laskea mukaan useiden ammattilaisten työpanos ja digitaaliset ratkaisut. Avainasemassa henkilöstömitoituksen sisällön linjaamisessa on sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa toimiva Valvira. Saako Valvira pian soiton ministeriöstä?

Virpi Holmqvist

toimitusjohtaja, Attendo

Arne Köhler

liiketoimintajohtaja, Esperi Care oy

Niklas Härus

liiketoimintajohtaja, Mehiläinen

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide