Opiskelijoiden nöyryyttävistä perinteistä on päästävä eroon

Lukiovuoden aloitusta tulee juhlia turvallisesti. Helsingin kaupungin lukiolaisille järjestetään tervetulotilaisuus uusien ykkösten liittämiseksi osaksi omaa lukioyhteisöään.

18.8. 2:00

Helsingin kaupungin lukioissa nasujaiset ovat olleet virallisesti kiellettyjä jo useita vuosia. Kuitenkin osa opiskelijoista on järjestänyt koulupäivän jälkeen tilaisuuksia, joissa lukiolaisille tehdyn kyselyn mukaan on tapahtunut nöyryyttämistä ja jopa väkivaltaa. Perinteet, jotka sisältävät nöyryyttämistä ja väkivaltaa, eivät ole millään muotoa hyväksyttäviä.

Lukiolaiseksi siirtyminen on tärkeä etappi nuoren elämässä. Tämän kokemuksen täytyy olla jokaiselle lukiolaiselle myönteinen ja arvostava. Lukiolainen rakentaa identiteettiään uuden yhteisön jäsenenä. Kaverisuhteet ja kokemus yhteisöllisyydestä luovat nuoren hyvinvoinnin perustaa. Turvallisuuden ja hyväksytyksi tulemisen kokemukset tuovat luottamusta itseen lukiolaisena ja edistävät kiinnittymistä opintoihin.

Helsingin kaupungin lukiolaisille järjestetään syyslukukauden alussa, koulupäivän aikana, tervetulotilaisuus uusien ykkösten liittämiseksi osaksi omaa lukioyhteisöään. Vanhemmat lukiolaiset, opettajat ja opiskelijahuollon henkilöstö suunnittelevat yhdessä tilaisuudet koko lukioyhteisölle.

On toivottavaa, että huoltajat keskustelisivat lukiolaisten kanssa aiheesta. Yhdessä voimme varmistaa jokaiselle lukiolaiselle ikimuistoisen ja turvallisen opiskelun aloittamisen. Samalla luomme perinteitä, joissa jokainen lukiolainen kokee itsensä arvokkaaksi.

Harri Korhonen

lukiokoulutuksen päällikkö

Riina Ståhlberg

opiskelijoiden hyvinvointipäällikkö

Helsingin kaupunki

Moa Thors

chef för den fria bildningen och gymnasieutbildningen, Helsingfors stad

Katja Nissinen

komisario, ennalta estävä toimintalinja, Helsingin poliisilaitos

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide