Venäläisturistien pitää maksaa Putinin sodasta

18.8. 2:00

Etelä-Suomen Sanomat arvioi, että hallituksen linjaus venäläisturistien viisumien rajoittamisesta oli monelle pettymys mutta silti odotettavissa.

”Linjaus oli hallitukselta ensimmäinen vaan ei toivottavasti viimeinen vastaus kasvaneisiin vaatimuksiin, joiden mukaan Suomen on ryhdyttävä rajoittamaan tuntuvasti tai jopa lopetettava kokonaan viisumien myöntäminen venäläisille matkailijoille. – – Monen tavallisenkaan suomalaisen oikeustajuun ei ole mahtunut, että venäläiset pääsevät lomailemaan länsimaissa samaan aikaan, kun maan sotavoimat tappavat päivittäin viattomia ihmisiä oikeudettomassa hyökkäyssodassaan Ukrainassa.”

”Pääministeri Sanna Marinin (sd) tiukkojen puheiden jälkeen hallituksen tiistainen linjaus voi kuulostaa varovaiselta askeleelta, mutta siihen on syynsä. – – Kovemmat keinot, esimerkiksi viisumien täyskielto tai venäläisten matkustelun rajoittaminen pakotteilla, edellyttäisivät EU-tason päätöksiä.”

Savon Sanomien mukaan etukäteen oli selvää, että perhesyyt, työ ja opiskelu ovat jatkossakin hyväksyttäviä syitä viisumin antamiselle.

”Kaikkien viisumien totaalikielto olisi saattanut toimia tarkoitustaan vastaan lisäämällä Suomi- ja länsivastaisuutta pelaten siten Venäjän presidentin Vladimir Putinin pussiin.”

”On irvokasta, kun hyökkäyssotaa Ukrainassa käyvän maan kansalaiset livahtavat Suomen kautta ties minne Schengen-alueen aurinkorannoille lomaa viettämään ikään kuin mitään sotaa ei olisikaan. Sopisi myös pohtia, olisiko aika vaatia ryhtiä periaatteeseen, jonka mukaan viisumi kuuluu käyttää pääasiassa siinä maassa, joka on sen myöntänyt.”

Ilta-Sanomat pahoittelee, että EU:n yhteistä linjausta ei mitä ilmeisimmin ole lähiaikoina tulossa.

”Sen sijaan Suomeen tulevien turistiviisumeiden myöntämistä voidaan rajoittaa kansallisella päätöksellä, ja on hyvä, että niin myös tehdään.”

”Sota ei ole Putinin sota, vaan se on myös Venäjän kansan hiljaisen enemmistön sota.”

”Siksi turistienkin täytyy tuta – tavalla tai toisella – olevansa osa Putinin brutaalia sotakonetta, jota muu sivistynyt maailma katsoo järkyttyneenä ja inhoten.”

Hufvudstadsbladet toteaa, että venäläisten turismin rajoittaminen vahingoittaa taloudellisesti myös Suomea.

”Meidän on oltava valmiita maksamaan länsimaiden Venäjälle ja venäläisille asettamien pakotteiden ja erilaisten rajoitusten vaatima hinta. Siihen kuuluvat myös vastatoimet, joita Venäjän puolelta on varmasti odotettavissa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide