Metsästys muokkaa karhukantaa ajan kuluessa ihmisaremmaksi

Karhukannan hallinnassa kannanhoidollinen metsästys on tarpeen.

Luonnonvarakeskus arvioi karhuja olevan Suomessa 2 250–2 400 yksilöä.

30.8. 13:30

Luonto-Liiton Francisco Sánchez Molinan mukaan (HS Mielipide 10.8.) karhun kannanhoidollista metsästystä perustellaan tarkoituksena vähentää karjavahinkoja. Väite on virheellinen.

Lupapäätöksissä on todettu perusteeksi: ”Hakemusalueen vahva karhukanta huomioiden päämääränä on kestävän käytön periaatteen mukaisesti tapahtuva adaptiivinen karhukannan hallinta suomalainen karhunmetsästyskulttuuri säilyttäen ja saalis haltuun ottaen.” Vahinkoperusteisia poikkeuslupia vahinkojen torjumista varten myönnetään tarvittaessa erikseen.

Kirjoituksessaan Molina väitti myös, että karhunmetsästyksellä on jopa päinvastainen vaikutus vahinkojen torjumiseen. Erikoinen väite tarvitsisi tuekseen tutkimusviitteen. Toisaalta Molinan väitteen vastaisesti tutkimustietoa metsästyksen myönteisestä vaikutuksesta karhun ihmisarkuuteen on. Tutkija Jon Swensonin skandinaavisessa karhuprojektissa tekemä selvitys (1999) tukee näkemystä, jossa karhukannan ihmisarkuus kasvaa metsästyksen avulla. Swensonin mukaan karhuja ei saisi lisäksi ruokkia, sillä se saa karhujen ihmisarkuuden vähenemään.

Väitettä ”Tapettu karhu ei voi oppia mitään” voi kritisoida käytännön esimerkin kautta. Vain osa metsästystapahtumista johtaa saaliin saamiseen.

Säännöllinen metsästys luo karhulle kielteisiä ihmis- ja koirakontakteja, joita se oppivana eläimenä jatkossa pyrkii välttämään. Tutkittuihin karhujen luontaisiin käyttäytymiseroihin pohjautuen pelottomimmat yksilöt todennäköisesti valikoituvat metsästyksessä helpoiten saaliiksi. Tämä on evoluutiobiologiassa kuvattua suuntaavaa valintaa: metsästys muokkaa karhukantaa ajan kuluessa ihmisaremmaksi, koska arimmat yksilöt jäävät jatkamaan sukua.

Ihmisarka karhukanta aiheuttaa vähemmän konflikteja, kuten meillä tilanne on nyt metsästyksen ansiosta. Mutta mitä tapahtuu, jos mallikelpoisesti hoidettu kannanhoidollinen karhunmetsästys meillä lupavalitusten takia jatkossa estyy?

Ere Grenfors

luonnon- ja riistanhoitopäällikkö

Suomen metsästäjäliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide