Kansainväliset osaajat rekisteröidään kahdessa vuorokaudessa

Kansainvälisten osaajien maahanmuuttoa on onnistuttu helpottamaan.

1.9. 2:00

Kaupallinen johtaja Petri Lautjärvi nosti mielipidekirjoituksessaan (HS 18.8.) esille tarpeen nopeuttaa kansainvälistä rekrytointia tehostamalla ulkomaalaisten rekisteröintiä.

Digi- ja väestötietoviraston (DVV) tavoitteena on entistä sujuvampi Suomi, joka houkuttelee myös kansainvälisiä osaajia. Digitaalisen henkilöllisyyden ja henkilötunnusten uudistukset, joiden kehittämisessä DVV on mukana, mahdollistavat ulkomaalaisen etärekisteröinnin ja sähköisen tunnistautumisen.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että jatkossa Suomeen saapuva ulkomaalainen voisi jo ennen maahan tuloaan hakea ja saada henkilötunnuksen sekä mahdollisuuden asioida sähköisesti suomalaisissa verkkopalveluissa. Nämä ulkomaalaisten asiointia sujuvoittavat uudistukset edellyttävät lakimuutoksia, joita valtiovarainministeriö parhaillaan valmistelee.

Kesästä 2022 lähtien kansainvälisillä erityisasiantuntijoilla ja kasvuyrittäjillä perheineen on ollut mahdollisuus hakea oleskelulupaa Maahanmuuttoviraston pikakaistamenettelyssä. Myös DVV käsittelee heidän rekisteröintipyyntönsä nopeasti, keskimäärin kahdessa vuorokaudessa. Muiden Suomeen muuttavien työntekijöiden ja heidän perheenjäsentensä osalta DVV:n käsittelyaika on tällä hetkellä noin kaksi viikkoa. Tietoa nopeutetusta käsittelyprosessista, pikakaistasta, löytyy DVV:n, työ- ja elinkeinoministeriön ja Maahanmuuttoviraston sivuilta.

Kansainvälisten osaajien maahanmuuttoa on jo onnistuttu helpottamaan. Työ jatkuu tiiviissä viranomaisyhteistyössä.

Maisa Gynther

johtava asiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide