Helsinki voi antaa raitiovaunuja jälleenrakennusavuksi Ukrainaan

Helsinki on nyt ryhtynyt romuttamaan täysin toimivia Variotram-vaunuja.

26.8. 2:00

Helsingin Sanomat kertoi pormestari Juhana Vartiaisen (kok) vierailusta Ukrainassa (20.8.). Jutussa mainittiin, että Helsinki voisi auttaa Ukrainaa myös raitioteiden kanssa. Tämä olisikin tosiaan mahdollista ja hyvin konkreettisella tavalla.

Ukrainan sodan kuvissa on nähty tuhoutuneita raitiovaunuja. Helsingissä jäi vuoden 2019 lopussa pois käytöstä 39 käyttöikänsä puolivälissä ollutta nykyaikaista Variotram-raitiovaunua. Ne eivät toimineet Helsingissä hankintasopimuksensa mukaisesti, mutta toimivat muuten viimeiseen käyttöpäiväänsä asti. Vaunut oli tarkoitus myydä käyttöön muualle, mutta se ei onnistunut. Helsinki on nyt ryhtynyt romuttamaan näitä täysin toimivia vaunuja.

Romuttamisen sijasta vaunut voidaan antaa jälleenrakennusavuksi Ukrainaan. Siellä on raitioteitä myös leveämmällä raideleveydellä kuin Helsingin metri, mutta näiden vaunujen rakenne soveltuu muutettavaksi eri raideleveydelle.

Ukrainassa on omaa raitiovaunuteollisuutta, joten tällaiset muutokset kuin myös vaunujen seisottamisen mahdolliset vauriot pystytään siellä korjaamaan. Vaiva on paljon vähäisempi kuin rakentaa kokonaan uusia vaunuja. Ja muutostöillä vaunut saadaan myös uusia vaunuja nopeammin käyttöön, tietenkin uusia halvemmalla.

Ensi toimena pormestari voi kieltää vaunujen hävittämisen, jotta mahdollisimman monta vaunua säästyy Ukrainan avuksi.

Antero Alku

raideliikenteen asiantuntijakonsultti

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide