Hoitajien harteilla on liikaa heille kuulumatonta työtä

31.8. 2:00

Ilmeisesti säästösyistä hoitajien työnkuvaan on hiipinyt jo vuosia sitten paljon muitakin töitä kuin hoitamista. Riippuen siitä, missä hoitaja työskentelee, hän myös auttaa keittiössä, keittää puuroa, lämmittää ruokaa, tekee voileipiä ja tiskaa likaiset astiat. Hoitaja pyyhkii pöydät ja lajittelee jätteitä. Esimerkiksi vanhustenhuollossa ja kehitysvammalaitoksissa hän myös pesee vaatteita, ripustaa ne kuivumaan ja vie nimikoidut vaatteet oikeille paikoille. Hoitaja huolehtii asukkaiden vaatekaappien siisteydestä. Hoitaja ulkoiluttaa ja käyttää hoidettavia ihmisiä tarvittaessa kuulotutkimuksissa ja muissa sen kaltaisissa paikoissa. Joissain työpaikoissa hoitajat pesevät myös omat työvaatteensa.

Lisäksi hoitaja joutuu viettämään lukemattomia tunteja tietokoneella, jonne hän kirjaa monenlaisia tietoja hoidettavista ihmisistä. Hoitajat tilaavat tietokoneen avulla vaippoja, pesulappuja ja paljon muita hoitotarvikkeita. Hoitajat myös jakavat hoitotarvikkeet niille kuuluville paikoille. Hoitaja lääkitsee, hoitaa haavoja, tarkistaa tippaletkun, mittaa verenpaineita ja huolehtii lukemattomista mittareista. Hoitaja rokottaa, lohduttaa, kuuntelee, kylvettää, vaihtaa lakanoita, on yhteydessä omaisiin. Hän myös informoi lääkäreitä hoidon edistymisestä.

Hoitajat ovat saaneet harteilleen liian paljon heille kuulumattomia töitä, kun ennen niin kovin tärkeät hoitoapulaiset ja laitosapulaiset ovat saaneet jättää työnsä. Hoitajatkin ovat ihmisiä. He eivät vain enää jaksa.

Birgitta Wulf

Kerava

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide