Robottien luomat uhkakuvat ovat osin turhia

Robotit ja automaation kehitys takaavat tulevaisuuden työpaikat.

26.8. 2:00

MielipidekirjoitusEn halua kuljetusrobotteja kaduille” (HS 22.8.) viritti sosiaalisessa mediassa vilkasta keskustelua muun muassa robottien ja automaation kielteisistä vaikutuksista tulevaisuuden työpaikkoihin.

Nämä uhkakuvat ja pelot ovat suureksi osaksi turhia, sillä automaatio ja robotisaatio eivät ole mitään uusia ilmiöitä yhteiskunnassamme. Samaa keskustelua ja pelkoja työpaikkojen vähentymisestä käytiin jo teollisuuden automaation alkuvuosina automaattisten kangaspuiden keksimisen myötä.

Vaikka automaation kehitys ja erilaiset robotit varmasti puskevat työntekijöitä kehittämään omaa osaamistaan, työt eivät häviä, ja kehitys myös luo aivan uusia työpaikkoja. Muutamia esimerkkejä: Vaikka hitsausta voidaan robotisoida, ihmisen on edelleen tarkastettava ja hyväksyttävä valmiit hitsit. Itseään ajava rekka taas vaatii kyytiinsä kuljettajan – vähintään ulkoiseen valvomoon. Lisäksi, vaikka robotti pystyy varmasti avustamaan sairaiden hoidossa, ei se pysty analysoimaan sairastumisen syitä ja määrittämään tarvittavia hoitoja. Nämä tarkastus- ja valvontatehtävät vaativat korkeaa koulutusta, joten edistyvä automaatio myös todennäköisesti tuo lisää töitä takaisin Suomeen muista maista.

Kansainväliset robotiikan ja automaation standardit ovat kriittisiä turvallisen robotisaation etenemisen takaamiseksi sekä niiden turvallisen suunnittelun, käytön ja toiminnan varmistamiseksi. Kansainvälisestä robottien sekä automaation standardisoinnista vastaavat ISO:n tekniset komiteat TC 299 Robotics ja TC 184 Automation Systems and Integration. Suomessa näiden standardisointikomiteoiden työhön voi osallistua Metalliteollisuuden standardisointiyhdistyksen kansallisen standardisointiryhmän (SR 310 Robotiikka ja automaatiojärjestelmät) kautta.

Frans Nilsén

tekniikan tohtori, asiantuntija

Metalliteollisuuden standardisointiyhdistys

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide