Yel-uudistus kääntyy tavoitettaan vastaan

Sen sijaan, että valtio pyrkii vähentämään maksuosuuttaan, sen pitäisi lisätä sitä alentamalla yrittäjäeläkevakuutusmaksun prosenttia.

29.8. 2:00

Kun valtio pyrkii vähentämään yrittäjän eläkelakijärjestelmän (yel) tukiosuuttaan pakottamalla yrittäjät maksamaan korkeampia eläkevakuutusmaksuja, tämä päinvastoin lisää valtionosuutta. Yel-järjestelmässä eläkkeelle siirtyneiden yrittäjien eläkkeet maksetaan toimivien yrittäjien eläkevakuutusmaksuilla. Kun nämä eivät riitä, valtio joutuu maksamaan erotuksen.

Syynä maksuosuuden kasvuun on suurten ikäluokkien yrittäjien eläköityminen ja toimivien yrittäjien vähäinen määrä. Yrittäjät eivät tahallaan alivakuuta eläkkeitään. Saadakseen paremmat etuudet he maksaisivat mielellään suuria eläkevakuutusmaksuja, jos heidän yrityksensä talous sen kestäisi.

Mikäli hallituksen yel-muutosesitys hyväksytään eduskunnassa, moni yrittäjä joutuu lopettamaan yrityksensä, koska heillä ei ole varaa maksaa enemmän. Lisäksi moni yrittäjä saattaa lopettaa, koska tämä uudistus on viimeinen pisara yrittäjävastaisuuden sietomaljassa. Kun yrittäjävastaisuuden tunne yleistyy, uusia yrittäjiäkin tulee entistä vähemmän.

Nämä muutokset kääntävät valtionosuuden vähentämistavoitteen päinvastaiseksi. Kun eläkevakuutusmaksuja tulee vähemmän, valtion on kasvatettava tukiosuuttaan.

Valtion olisikin viisasta toimia päinvastoin. Sen sijaan, että se pyrkii vähentämään maksuosuuttaan, sen pitäisi lisätä sitä alentamalla yrittäjäeläkevakuutusmaksun prosenttia. Tällöin yrittäjät saisivat nykyisillä maksuilla paremmat eläkkeet. Tämä olisi oikeudenmukaista, koska he ovat koko työuransa ajan tehneet ilmaista pakkotyötä valtion hyväksi. Kysymys on piiloverotuksesta, jossa vero maksetaan työsuorituksina.

Yrittäjät muun muassa keräävät arvonlisäveroja, tilittävät palkkojen ennakonpidätyksiä, antavat tietoja tulorekisteriin ja tuottavat yrityksensä toiminnasta lähinnä vain valtiota hyödyttävää kirjanpitoa.

Moni yrittäjä ei enää työpäivänsä jälkeen jaksa tehdä tätä pakkotyötä iltalampun ääressä vaan hän ostaa työt palveluna tilitoimistoltaan. Tilitoimiston laskut antavat viitteen, kuinka suuresta taakasta on kysymys.

Lassi Mäkinen

ekonomi, Hämeenlinna

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide