Helsinkiläiset lapset ja nuoret voivat harrastaa maksutta

Joka viikko helsinkiläisille lapsille ja nuorille on tarjolla noin 400 maksutonta harrastusryhmää.

29.8. 2:00

Helsingin Sanomien pääkirjoitus (”Koulussa rahan ei saa antaa ratkaista” 20.8.) viittasi Riikka Oittisen väitöskirjan havaintoihin yläkoululaisten elämästä. Havaintojen mukaan rikkaiden perheiden lapset viettivät aikaa maksullisissa harrastuksissa, kun taas köyhempien perheiden lapset olivat ohjattujen harrastusten ulkopuolella. Oittisen mukaan ei riitä, että eri taustoista tulevia lapsia yritetään saada samaan kouluun, vaan toimia tarvitaan myös koulujen sisällä.

Myös aiemmassa tutkimuksessa ja nuorisotyön arjessa on tunnistettu, että koulujen sisällä tapahtuva elinpiirien eriytyminen on vähintään yhtä suurta kuin erot koulujen ja asuinalueiden välillä.

Entistä yhdenvertaisempaan, saavutettavampaan ja nuorilähtöisempään harrastamiseen on olemassa ratkaisuja. Harrastamisen Suomen mallissa harrastaminen kytkeytyy koulupäivän yhteyteen, ja nuoret vaikuttavat vahvasti siihen, minkälainen harrastustarjonta heidän alueellaan toteutuu. Laadukkaat ja maksuttomat harrastukset tuotetaan kouluille oppilaiden toiveiden perusteella. Lisäksi nuorisotyön tarjoama harrastustoiminta on lisääntynyt entisestään eri puolilla Helsinkiä.

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan nuorisopalveluiden koordinoimasta Harrastamisen Suomen mallin toiminnasta on tullut pysyvä toimintamuoto Helsingissä. Joka viikko helsinkiläisille lapsille ja nuorille on tarjolla noin 400 maksutonta harrastusryhmää. Uusi toimintatapa vaatii lisäresursseja, ja edelleen tulisi jatkaa hyvinvoinnin edistämisen ja harrastamisen yhteyksien tutkimista. Harrastus itsessään ei riitä, vaan sen tulee olla laadukasta ja erityisesti kaveruutta edistävää.

Mikko Vatka

nuorisoasiainjohtaja

Tiina Hörkkö

aluepäällikkö, nuorisopalvelut

Helsingin kaupunki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide