Puolueiden ilmastolupausten todellinen arvo mitataan nyt

Olisi vakava virhe antaa eduskuntavaalien poliittisten irtopisteiden keräämisen johtaa ilmastotavoitteiden heikentämiseen.

30.8. 2:00

Energian hinta vaikuttaa nyt jokaisen arkeen ja elämään. Hiilivetyjä on kaikessa, ei vain logistiikassa ja energiantuotannossa vaan myös monissa tavaroissa ja tuotteissa, ja tämä ajaa inflaatiota laajalla rintamalla. Sivutuotteena näemme, että useat puolueet ovat vetäytymässä ilmastotavoitteistaan saadakseen lyhyen aikavälin poliittisia etuja.

Osa puolueista perää markkinoille lisää päästöoikeuksia hintapaineiden lieventämiseksi. Toiset vaativat koko päästökauppajärjestelmän väliaikaista keskeyttämistä. Olisi vakava virhe antaa eduskuntavaalien poliittisten irtopisteiden keräämisen johtaa ilmastotavoitteiden heikentämiseen.

Päästökauppa on keskeinen osa EU:n ilmastopolitiikkaa hiilidioksidipäästöjen hillitsemiseksi. Päästökauppajärjestelmään kuuluvat esimerkiksi suuret teollisuuslaitokset sekä sähkön- ja lämmöntuotanto. Kaupankäynti asettaa hinnan päästöille, mikä taas antaa kilpailuedun tuotantoketjuille, joiden päästöt ovat pienemmät. Tämä fasilitoi siirtymistä halvempaan ja kestävämpään energiantuotantoon ja hillitsee kustannusjohteista inflaatiota pitkällä aikavälillä.

Lyhyellä aikavälillä voisi toki olla syytä harkita hetkellistä energian hintakattoa yksityisten kotitalouksien talouden ja tiettyjen markkinasektoreiden suojelemiseksi. Pitkän aikavälin ratkaisu ovat kuitenkin uusiutuvaan energiaan perustuvat markkinat. Päästökaupan romuttaminen ei ole ratkaisu. Se ainoastaan lykkää ongelmaa, ja vaarana on eksponentiaalinen takaisku – sekä taloudellisesti että ekologisesti ja näin ollen myös inhimillisesti.

Simon Granroth

tiedetoimittaja, Helsingin Rkp:n puheenjohtaja

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide