Kotona etätöissä ja etänä kotitöissä

Kotitöiden tekeminen etänä voi lisätä hyvinvointia, mutta se voi myös johtaa ristiriitoihin.

26.8. 2:00 | Päivitetty 26.8. 7:03

Työpaikalle meneminen yhä useammin viikossa on nyt osa monen perheen arkea, kun suhtautuminen etätyöhön on tiukentunut. Miten muuttuneessa tilanteessa hoidetaan kotityöt, ruokahuolto, pankkikäynnit ja jälkikasvun asiat? Pitkittyneen pandemian aikana vanhat käytännöt ovat saattaneet unohtua.

Kotitöiden tekeminen etänä lisää parhaimmillaan sekä tuottavuutta että hyvinvointia, mutta se voi olla myös hankalaa ja konflikteja aiheuttavaa. Tiimin jäsenten erilaiset käsitykset siitä, miten toimitaan, voivat aiheuttaa väärinymmärryksiä.

Etäisyys muuttaa perheen jäsenten vuorovaikutusta tehtäväkeskeisemmäksi. Yhteistä aikaa on vähemmän ja kommunikointi tehdään pääasiassa sovellusten kautta. Tällöin hiljaiset signaalit saattavat jäädä huomaamatta, mikä johtaa usein äänekkäisiin signaaleihin. Pahimmassa tapauksessa ihmiset pakenevat kodin velvollisuuksia ja ongelmia konttorille.

Pelisäännöistä käytävällä yhteisellä keskustelulla ongelmat voidaan onneksi välttää.

Etäkotona voi kokea olevansa suurennuslasin alla. Erityisesti kiinteistö- ja elintarvikehuoltoon sekä kasvatusstrategian toteuttamiseen liittyvät kysymykset saattavat herättää huolta, ellei luottamus ole kunnossa. Jokaisen täytyykin ottaa oman tekemisen johtamisesta vastuu.

Kotitöitä on mahdollista tehdä etänä, vaikka paikalla olisi kollegoita ja pomoja. Se vain vaatii mukautumista heidän aktiivisuustasoihinsa ja suunnitelman, jota kaikki kunnioittavat.

Joka päivälle kannattaa varata aikaa yhteiselle kivalle tekemiselle. Brainstormaus, yksykkönen, suunnittelupalsu tai mukava juoruhetki antaa heille tunteen huomioon ottamisesta, jonka avulla häiriötilanteet vähenevät.

Laadi itsellesi tehtäväluettelo.

Kaikessa tekemisessä kannattaa kuitenkin varautua keskeytyksiin ja satunnaiseen metelöintiin – se kuuluu elämään. Olisi hyvä löytää työpiste, jossa kotitöiden tekeminen häiritsee muita mahdollisimman vähän.

Valmistaudu etäkotipäivään samalla tavoin kuin mihin tahansa päivään. Laadi itsellesi tehtäväluettelo ja seuraa sen perusteella, kuinka tehokkaasti työskentelet. Selvitä itsellesi, mitä haluat saada aikaan päivän aikana.

Ilmoita perheellesi etukäteen, että työskentelet etänä, ja varmista, että olet tavoitettavissa puhelimitse tai sähköpostitse.

Kotitöiden hoitaminen etänä sujuu harvoin itsekseen ja omalla painollaan. Pyydä ja anna siis rohkeasti tukea.

Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide