Opiskelijoille ja työttömille saa yhä räyhätä

29.8. 2:00

Kirkon ja kaupungin kolumnisti Rebekka Naatus pohtii, että eri ihmisryhmien kohtelussa on suuria eroja.

”Lasten kasvattamisesta tiedetään nykyään tämä: kannustaminen ja luottaminen toimivat paremmin kuin nolaaminen ja epäluottamuksen osoittaminen. Tämä tieto on siirtynyt jo armeijaankin, jossa simputtaminen ei ole enää pitkään aikaan ollut normaalia.”

”Nykyään on itsestäänselvyys, että huutava ja räyhäävä esihenkilö saa kunnioituksen sijaan osakseen halveksuntaa.”

”Estejuoksun Euroopan mestari Topi Raitanen antoi palautetta sille vielä urheilupiireissä vaikuttavalle vanhalle tyylilajille, jonka ytimessä ei ole urheilijan oma intohimo, persoona ja kasvu, vaan enemmänkin ideologinen periaatteellisuus.”

”Yhteiskunnassa on kaksi ryhmää, jotka näyttävät olevan vielä vanhan tyylilajin armoilla: opiskelijat ja työttömät.”

”Juuri aikuistuvat nuoret työnnetään putkeen, jossa vaaditaan virheettömyyttä, opintolainojen taakkaa, jatkuvaa työntekoa tauotta kesät talvet.– – Saman viestin saavat työttömät: epäluulo, laiskaksi syyttely ja jatkuva työnhaun todistelu ovat aivan tavallista työttömän elämää ja keskusteluilmapiiriä. Tätä kutsutaan kannustamiseksi, ei suinkaan kyykyttämiseksi tai nöyryyttämiseksi, jollaiselta se vaikuttaa.”

”Olemme samanlaisia lapsina, nuorina ja vanhoina: kiitos ja kannustaminen vievät eteenpäin, mutta haukkumalla ei kukaan kehity.”

Tekniikan Maailmassa päätoimittaja Sami Rainisto arvioi, että nyt käsillä oleva energiakriisi käynnistyi jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

”Monta asiaa kietoutuu yhteen: väestön ja elintason kasvu lisää energian kysyntää. Samaan aikaan ainakin osa maailmasta pyrkii pois ilmastoa lämmittävistä fossiilisista polttoaineista. Uusiutuvat tuulen ja auringon kaltaiset energianlähteet eivät riitä paikkaamaan niitä, ja niiden tuotanto ei ole tasaista.”

”Kun tutkijat ovat analysoineet energiankulutuksen ja elintason suhdetta, on havaittu, että köyhissä maissa energiankulutuksen kasvu johtaa selvästi elintason paranemiseen. Rikkaimmissa maissa suuretkaan erot kulutuksessa eivät juuri vaikuta hyvinvointiin. Tämä viittaa siihen, että energian kulutuksen laskeminen ei välttämättä heikennä elintasoa kovin paljon.”

”Nykytilanteessa voi kyllä kysyä, millä keinoilla voisimme tuottaa ympäristöystävällisesti nykyistä enemmän energiaa. Se voi kuitenkin olla väärä kysymys. Oikeampi kysymys voi olla, miten voisimme kuluttaa vähemmän energiaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide