Ongelmajätteet talteen tehokkaammin

Miksi monien vaarallisten jätteiden kierrätys on kuluttajan vastuulla?

1.9. 2:00

Olen ihmetellyt, miksi tuottajan tai myyjän vastuuta ei uloteta myös vaarallisten jätteiden kuten maalien, kemikaalien, kyllästysaineiden kierrätykseen. Esimerkiksi vanhentuneet lääkkeet voidaan palauttaa apteekkeihin ja sähkölaiteetkin saadaan kierrätettyä tuotteita myyviin kauppoihin, mutta esimerkiksi vanhoja maalipurkkeja ei voi viedä tuotteita myyviin liikkeisiin.

Nyt näiden jätteiden kierrätys on kuluttajan vastuulla, ja usein ne varastoidaan pois silmistä jonnekin autotallin perimmäiseen nurkkaan tai pahimmassa tapauksessa jätetään luontoon. Kuluttajalle näiden aineiden kierrätystä ei todellakaan ole tehty helpoksi. Nykyiset vastaanottopisteet ovat syrjässä ja auki todella rajatusti. Myyjillä olisi jo valmiina asianmukaiset tilat ja varastot näille aineille. Jätemaksun voisi lisätä kaikkiin tuotteisiin.

Marita Saarres-Lakso

Turku

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide