Väkivaltaiselle vallankäytölle vastavoima uudistettavasta YK:sta

Suurvaltojen veto-oikeus turvallisuusneuvoston päätöksiin on osoittautunut ylipääsemättömäksi esteeksi itsekkään vallankäytön hillitsemisessä.

Turvallisuusneuvosto kokoontuu YK:n päämajassa New Yorkissa.

30.8. 2:00

Mika Kerttusen kirjoitus (HS Mielipide 28.8.) kuvasi osuvasti naapurimaamme väkivaltaisen vallankäytön seurauksia viidentoista viime vuoden ajalta. Kerttunen arvioi, että emme pääse vakaampiin oloihin niin kauan kuin tällaiselle ihmisiä alistavalle ja kaikkea tuhoavalle vallankäytölle ei löydetä vastavoimaa.

Kestävän vastavoiman alustana on oltava kirjoittajankin esittämä kehittyneempi maailmanjärjestys. YK ei ole kyennyt luomaan kehittynyttä maailmanjärjestystä, vaikka sitä luotaessa oltiin suursodan jälkeen toiveikkaita. Suurvaltojen veto-oikeus turvallisuusneuvoston päätöksiin on osoittautunut ylipääsemättömäksi esteeksi itsekkään vallankäytön hillitsemisessä.

Jonkin toimijan – miksei aloitteentekijä voisi olla Suomi – on välttämättä käynnistettävä ihmisille toivoa tuova, kestävään kehitykseen, eettisiin yleisinhimillisiin arvoihin ja parhaaseen tietoon perustuva maailmanjärjestyksen hahmotus sekä sen voimaan saattaminen. Tarvitaan sekä uudelleen muotoiltu peruskirja että prosessi, jolla uskottavasti voidaan edetä kohti uudistettua kansainyhteisöä ja sen toimintaa ohjaavia sääntöjä.

Ei ihminen eikä maapallon elollinen luonto kestä sellaista ihmisyyden perusehtoja nöyryyttävää alistamista ja ohjailua, josta saamme lisää masentavia todisteita joka päivä. Talous- ja ympäristöongelmatkin ratkeavat kestävästi vasta, kun raakaan voimaan perustuva vallankäyttö saadaan kontrolliin.

Kuten Kerttunen totesi, helppoja ratkaisuja ei ole ja sisua ja sitkeyttä on löydettävä itsestämme. Demokraattisessa valtiossa elävinä ihmisinä odotamme myös omilta päättäjiltämme tarttumista tähän prosessiin.

Risto Luukkonen

Ruokolahti

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide