Yhteenkuuluvuus syntyy näkyvyyden kautta

Uskonnollisten ja muiden katsomuksellisten symbolien kieltäminen kouluissa pikemminkin lisää ennakkoluuloja eikä vahvista yhteenkuuluvuuden tunnetta.

30.8. 2:00

Eri puolilla Eurooppaa, äskettäin Tanskassa, on keskustelu uskonnollisten symbolien ja vaatetuksen näkyvyydestä kouluissa. Myös meillä Suomessa keskustellaan jatkuvasti uskonnon ja muiden katsomusten esilläolosta kouluissa ja muissa julkisissa tiloissa.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on toimijoita, jotka haluavat eristää uskonnot ja muut katsomukset pois julkisesta tilasta yksityiselämään kuuluviksi ilmiöiksi. Uskontoja ja muita katsomuksia ei kuitenkaan pystytä piilottamaan, koska ne ovat kokonaisvaltaisesti ihmisen elämää määrittäviä ilmiöitä. Uskonnollisten symbolien ja vaatetuksen käyttö on osa identiteettiä.

Moninaistuvassa yhteiskunnassa jokaisella tulee olla oikeus kantaa itselleen ja identiteetilleen tärkeitä symboleja, niin pitkälle kuin ne eivät loukkaa hyviä tapoja ja vaikeuta yhteiselämää. Tarvitsemme pikemminkin syvää uskontojen ja muiden katsomusten välistä vuorovaikutusta kuin vaikenemista uskonnollisista ja muista katsomuksellisista kysymyksistä.

Uskonnollisten ja muiden katsomuksellisten symbolien ja pukeutumisen kieltäminen julkisessa tilassa esimerkiksi kouluissa lisää pikemminkin ennakkoluuloja eikä vahvista yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kansalaiset eivät opi ymmärtämään toistensa uskontoja ja muita katsomuksia. He eivät myöskään opi rakentavassa vuoropuhelussa kunnioittamaan toinen toisiaan ja etsimään yhteistä minimieetosta elämän suojelemiseksi.

Lapsille ja nuorille tulee tarjota mahdollisuuksia tutustua toistensa perheiden katsomuksellisiin symboleihin, pukeutumiseen ja tapoihin. Opettajille tulisi antaa koulutusta katsomusdialogin toteuttamiseen. Näin he saisivat valmiuksia edistää oppitunneillaan ja yleisesti kouluissaan dialogitaitoja. Kun annamme uskonnollisten symbolien ja pukeutumisen olla avoimesti esillä, pystymme rakentamaan aidosti rauhanomaista ja yhdenvertaista yhteiskuntaa, jossa kaikki sen jäsenet kokevat olonsa turvalliseksi ja hyväksytyiksi.

Arto Kallioniemi

uskonnon didaktiikan professori

Heidi Rautionmaa

dialogikouluttaja

Helsingin yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide