Energiakriisi tuo 1970-luvun opit

30.8. 2:00

Hämeen Sanomat kirjoittaa, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa kiihdyttää inflaatiota ja kallistaa energian hintaa tuntuvasti.

”Tätä ennakoiden päättäjät ja asiantuntijat ovat myös meillä alkaneet jo valmistella kansalaisia sen varalta, että poikkeuksellinen aika tulee edellyttämään kaikilta poikkeuksellisia tekoja, jotta siitä selvitään kunnialla.”

”Poliitikoilta on viime viikkoina kuultu käytännössä päivittäin ehdotuksia, miten inflaation ja erityisesti sähkön kallistumisen pahiten kurittamia ihmisiä voitaisiin auttaa selviytymään taloudellisesti kylmän talven tuolle puolen. Keinoihin palataan alkaneella viikolla Sanna Marinin (sd) hallituksen budjettiriihessä.”

”Myös tavalliset ihmiset voivat tehdä oman osansa, jotta energiaa riittäisi kaikille, eikä sen hinta kohoaisi taivaisiin asti. Tätä vauhdittaakseen valtiovalta on aloittamassa erityisen energiansäästökampanjan aivan 1970-luvun alkupuolen öljykriisin malliin. Kampanjan alkutahdit lyötiin viime viikolla, mutta täydellä tehollaan se polkaistaan käyntiin vasta lokakuussa, ilmojen oletettavasti jo viilennyttyä tuntuvasti nykyisestä.”

”Pienilläkin teoilla voi saada paljon aikaiseksi. Jos jokaisen kotitalouden sisälämpötilaa lasketaan asteella, energiaa säästyy kautta maan tuntuvasti, ja sillä on merkittävä vaikutus niin hintaan kuin riittävyyteen. Samaan konstiin turvauduttiin jo kylmänä talvena 1973–1974 ilman, että suomalaisten elämä järkkyi siitä millään tavalla.”

”Hyviä keinoja ovat edelleen esimerkiksi ajonopeuksien hidastaminen ja lämpimän käyttöveden säästäminen sekä kodin sähkölaitteiden käytöstä tinkiminen.”

”Suurkuluttajat ovat säästötalkoissa avainasemassa, mutta ei tavallisten suomalaistenkaan kannata vähätellä omaan rooliaan. Jos ei muuten, niin viimeistään omaa sähkölaskua lukiessaan jokainen kuluttaja tulee ensi talvena havaitsemaan, että energian säästäminen kannattaa aina ja varsinkin näinä aikoina.”

”Ja sekin on hyvä pitää mielessä, että mitä vähemmillä koettelemuksilla Suomi ja koko vapaa Eurooppa selviävät ensi talvesta, sitä kovempi takaisku se on Vladimir Putinille.”

Lapin Kansa on myötämielinen Suomessa ja EU:ssa virinneille esityksille, joiden mukaan päästöoikeuksia voitaisiin lyhyellä aikavälillä lisätä sähkön hinnan alentamiseksi.

”Poikkeusajat vaativat poikkeustoimia. Jos sähkön hinta laskee päästöoikeuksia lisäämällä, näin on tehtävä. Se ei tarkoita vihreän siirtymän perumista vaan sen varmistamista, että kotitaloudet selviävät talvesta ja energia-ala saa lisäaikaa rakentaa uutta, puhtaampaa sähköntuotantoa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide