Puolueiden yhteistyöllä vanhuspalvelut saataisiin kuntoon

Puolueiden pitäisi yhdessä rakentaa ainakin kahden, ehkä kolmen, vaalikauden mittainen ohjelma vanhuspalveluiden rahoitusvajeen korjaamiseksi.

Kotona asuu paljon huonokuntoisia vanhuksia.

5.9. 2:00

Pääkirjoituksessa (HS 29.8.) käsiteltiin hoitajamitoitusta. Aihe on tärkeä, mutta valitettavasti lähestymistapa oli liian kapea.

Ikääntymisen tutkijoiden mukaan suomalainen vanhuus on menestystarina, mutta rahoitusvajeen vuoksi vanhuspalvelut eivät sitä ole. Tutkijat ovat laskeneet, että suomalaisten vanhuspalveluiden rahoitus on 1,8 miljardia euroa alimitoitettu.

Vanhuspalvelut eivät ole liian iso asia ratkaistavaksi mutta aivan liian tärkeä palloteltavaksi vaalikaudesta toiseen. Hallitusvastuussa ratkaisuja ei löydetä, ja oppositioon jouduttuaan puolueet terhakoituvat. Median ei kannata tukea tällaista ikiliikkujaa. Tämä johtaa luottamuskatoon.

Nyt kaikkien puolueiden pitäisi yhdessä rakentaa ainakin kahden, ehkä kolmen, vaalikauden mittainen ohjelma rahoitusvajeen korjaamiseksi. Asia sopisi hyvin osaksi julkisen talouden kestävyysvajeen korjaamisohjelmaa. Aggressiivisella vaali- ja valtakamppailulla vanhuspalveluja ei saada kestävästi kuntoon, vaan ihmiset turtuvat entisestään.

Kotona asuu aivan liian huonokuntoisia vanhuksia, jotka eivät enää tunnista omaa kotiansa ja ovat siellä turvattomia. Poliisille tulleiden kadonneiden ja karanneiden etsintätehtävät ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosina.

Puolueiden yhteisessä ohjelmassa pitää tarkastella myös uusia tekemisen malleja. Hollannissa yleishyödyllinen Buurtzorg on ollut menestystarina, josta voisi ottaa oppia. Itseohjautuvien hoitotiimien hoitama väestövastuullinen kotipalvelu on ollut laadultaan ja kustannuksiltaan hyvää.

Haja-asutusalueilla ja syrjäseuduilla meidän kannattaa hyödyntää EU:n yhteisö- ja solidaarisuustalouden elementtejä ennakkoluuttomasti kansalaisjärjestöjen, esimerkiksi kyläyhdistysten, avulla.

Markku Virkamäki

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu (sd), monipalveluvaliokunnan puheenjohtaja

Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide