Hoitajaliitot yrittävät hiihtää pyöröovien läpi

1.9. 2:00

Savon Sanomat kommentoi muutamilla alueilla uhkaavia, tehohoitoon kohdistuvia hoitajajärjestöjen – Tehyn ja Superin – lakkoja. Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastoon kohdistuvaa lakkoa työ- ja elinkeinoministeriö päätti jo lykätä siirtovaltansa nojalla.

”Siirron tarkoitus on varata sovitteluun aikaa. Työnseisausta voi siirtää lain mukaan kerran ja enintään kaksi viikkoa, jos työnseisaus kohdistuu yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin ja vahingoittaisi huomattavasti yleistä etua.”

”Poikkeukselliseksi työtaistelu-uhat tekee se, että hoitajajärjestöt kieltäytyvät antamasta teho-osastoille suojelutyötä, jolla tarkoitetaan muun muassa välttämätöntä työtä kansalaisten hengen tai terveyden vaarantumisen ehkäisemiseksi. Voidaankin sanoa, että Tehy ja Super työtaistelevat periaatteella rahat tai henki.”

”Tehohoito ei sovi mitenkään työtaistelun pelinappulaksi. Toistaiseksi kansalaisten tuki hoitajien palkankorotusvaatimuksille on vahva, mutta sopii miettiä, olisiko sen jälkeen, jos joku lakon takia kuolisi.”

Kaleva uskoo, että uhkaaminen lakoilla – jotka Oulussa koskisivat yliopistosairaalan tehohoitokeskuksen ohella kaupungin kotihoitoa – liittyy tämän viikon budjettiriiheen.

”Hitaamminkin heräävä poliittinen päättäjä kunnissa ja valtiolla on kuitenkin takuuvarmasti jo perillä alan nurjasta tilanteesta. Voikin perustellusti kysyä, mihin lakkoja tässä vaiheessa tarvitaan.”

”Hoitotyön vetovoimaa voidaan vahvistaa palkkoja korottamalla, mutta se tuskin yksin riittää pelastukseksi. Hoitotyöhön ja sen järjestämiseen vaaditaan muutakin uudistamista, muun muassa työpaikkojen hierarkoiden ja muiden jäykkien perinteiden purkua.”

”Vastuullisen hallituksen taas kuuluu kantaa huolta valtiontalouden kestävyydestä. Valtion velka nousee ensi vuonna 144 miljardiin euroon samaan aikaan kun talouden kasvu hiipuu ja kansakunnan ikääntyminen etenee.”

”Hoitajaliitot ottavat nyt valtavia riskejä, ja ne kohdistuvat kolmanteen osapuoleen eli tehohoitopotilaisiin ja kotihoidossa oleviin kansalaisiin. Kansalaisten laaja myötämieli hoitajia kohtaan hiipuu nopeasti, jos lakkoilu johtaa yhteenkään ihmishengen menetykseen. Jos suojelutyöhön ei saada riittävästi väkeä, vaikuttaa selvältä, että ikäviä seurauksia tulee.”

”Hoitoalan liittojen päättävissä elimissä maltti näyttää tyystin jääneen yltiöpäisyyden jalkoihin. Nyt yritetään hiihtää pyöröovien läpi, mistä seurauksena on onnistuneen läpimenon sijasta ennemminkin rytinää, lasinsirpaleita ja vammoja.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide