Halpa sähkösopimuskaan ei takaa mielenrauhaa talvelle

Jos sähkön myyjät ovat ennustaneet ensi talven kulutuksen väärin, niille voi koitua suuria tappioita.

2.9. 2:00 | Päivitetty 2.9. 7:20

Lähipiirissäni moni on iloinnut viime viikkoina: viiden sentin sähkösopimus, voimassa pitkälle ensi vuoteen! Jos on onnistunut tekemään halvan sopimuksen ennen energian hintojen nousun alkua, saa 5–7 sentin hintaisia kilowatteja läpi koko ensi talven.

Päinvastaisiakin esimerkkejä löytyy. Hankalassa tilanteessa ovat ne, joiden sopimus on umpeutumassa nyt syksyllä. Uudet määräaikaiset sopimukset ovat tällä hetkellä pahimmillaan jopa 50 senttiä kilowatilta. Sähkölämmitteiseen omakotitaloon voi olla vaikea saada lainkaan järkevän hintaista tarjousta. Tarjolla on lähinnä pörssisähköä.

Kilowattituntien hahmottaminen on monille hankalaa, joten sama euroina.

Viiden sentin sähkön hinnalla omakotitalon lämmitys maksaa tonnin vuodessa. Jos hinta nousee 25 senttiin, kulu nousee jo viiteen tonniin vuodessa. Neljän tonnin ylimääräinen kuluerä on kova paukku kenelle tahansa.

Kaukolämmitetylle rivitaloasujalle sama muutos on 200 eurosta 1 000 euroon vuodessa. Toisaalta esimerkiksi Helsingissä Helen ilmoitti juuri kaukolämmön hintojen noususta, mikä näkyy pian yhtiövastikkeissa.

Maalämmössä olevassa kerrostalossa sähkön hinta nousee vain muutamia satasia vuodessa.

Halpa sopimus takataskussa ei kuitenkaan ole varma tae siitä, ettei talvella tule yllätyksiä.

Vaikka kuluttajalle sähkö maksaisi muutaman sentin, markkinoilla toimivan yhtiön pitää hankkia sähkö jostain. Jos myyjä on ollut vastuullinen, se on ostanut etukäteen tulevaisuudessa myymänsä sähkön – eli suojannut itsensä hintariskiä vastaan joko omalla tuotannolla tai johdannaisilla.

Ensi talvena käy ilmi, miten eri yhtiöt ovat onnistuneet ennustamaan tulevaisuutta.

Pari sähkön myyjää on jo lopettanut toimintansa.

Periaatteessa asiakkaiden sähkönkulutus on ennustettavaa, mutta esimerkiksi kovat pakkaset saattavat nostaa sähkön kulutusta merkittävästi. Jos yhtiöt ovat laskeneet pahasti väärin, niille saattaa tulla suuria tappioita.

Pari sähkön myyjää on Suomessa jo lopettanut toimintansa. Energia 247 lopetti viime vuonna talousvaikeuksiin vedoten. Lumo Energia teki vastikään samoin, syynä vaikea markkinatilanne.

Jos sähköyhtiöissä on oltu huolimattomia, edessä voi olla lisää lopettamisia ja liian halpojen määräaikaisten sopimusten siirtoja kalliimpiin hintoihin.

Energiavirasto valvoo Suomessa energiamarkkinoiden toimintaa. Toivottavasti valvojalla on jo nyt hyvä kuva siitä, ovatko sähköyhtiöt toimineet vastuullisesti.

Kirjoittaja on HS:n journalistisesta kehityksestä vastaava johtaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide