Sähköpyörät ja -skuutit otettiin yleiseen käyttöön lähes kritiikittä

Sähköisen liikkumisen ongelmat tulevat maksettaviksi vuosien päästä.

Sähköpotkulautoja parkissa Vanhan ylioppilastalon kulmalla Helsingissä.

2.9. 2:00

Sähkö- ja kaasuenergian toimitusten ja hintojen tulevaa kehitystä odotellaan kauhunsekaisin tuntein. Kotitalouksien kulutuksen rajoitusta suositellaan jo nyt, sillä energian käyttötarve kasvaa, mitä pidemmälle syksyä ja talvea kohti mennään.

Jo ennen tätä olen ihmetellyt surutonta energian ja uusiutumattomien luonnonvarojen tuhlaamista. Yksi – muttei vähäinen – kulutuskohde on erilaisiin sähköavusteisiin laitteisiin liittyvä viihdekäyttö.

Yleiseen käyttöön tarkoitettujen ja liikkumista helpottavien laitteiden tulo markkinoille tapahtui lähes yhdessä yössä, lähes kritiikittömästi. Mitenkään kyseenalaistamatta astuivat terveet ja hyväkuntoiset ihmiset sähköpyörien ja -skuuttien satuloihin ja laudoille. Joitakin vuosikymmeniä sitten nämä laitteet olisivat olleet yksinomaan liikuntavammaisten tai -rajoitteisten henkilöiden käyttöön suunniteltuja.

Ilmeisesti yhteiskunnan liberaaliin politiikkaan ei kuulu asettaa moiselle yleiselle käytölle ja markkinoinnille laajempia rajoituksia. Huoli on kohdistunut enemmän käytöstä aiheutuneisiin onnettomuuksiin ja muiden tiellä liikkujien turvattomuuteen kuin kansanterveydelliseen puoleen.

On laajasti tunnustettu, että omin lihasvoimin liikkuminen on yksi osa henkilökohtaisen terveyden ylläpitoa. Sähköistämisen ja liikkumisen viihdekäytön ongelmat eivät näy lyhyellä aikavälillä, vaan ne tulevat maksettaviksi vuosien päästä. Terveydenhoito kuormittuu ja kustannukset kasvavat, kun omin voimin liikkuminen vähentyy ja tuo hoidettavaksi entistä huonokuntoisempaa väestöä.

Loppuvuotta kohti sähköisten liikkumisvälineiden käyttö vähenee ja talvivälineet kaivetaan pikkuhiljaa esiin. Toivottavasti markkinoille ei ilmesty ensi talveksi sähkösuksia tai -stigoja.

Leo Vossi

koulunkäyntiavustaja, Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide