Gorbatšovia voi syyttää ja kiittää

2.9. 2:00

Turun Sanomien mukaan tiistaina kuollut Mihail Gorbatšov jää historiaan johtajana, jonka uudistuspolitiikan seurauksena kommunistinen suurvalta hajosi ja itäisen Keski-Euroopan maat saivat vapautensa.

”Hän toi byrokraattisen diktatuurin johtoon uusia tuulia, joista muistetaan erityisesti uudistukset, perestroika ja avoimuus, glasnost. Uudistukset panivat liikkeelle peruuttamattomia muutoksia, joita Gorbatšov ei kyennyt hallitsemaan.”

”Gorbatšovin perintö on ristiriitainen. Hän halusi uudistaa Neuvostoliittoa, mutta vankkumattomana kommunistina hän ei tähdännyt järjestelmän perinpohjaiseen muutokseen.”

Kaleva toteaa, että moni entisen Neuvostoliiton asukas ei koskaan antanut Gorbatšoville anteeksi imperiumin romahdusta.

”Tämä katkeruus on antanut käyttövoimaa myös Vladimir Putinin sotapolitiikalle.”

”Traagisinta Gorbatšovin elämäntaipaleella ei ollut se, että hän pani vauhtia maansa hajoamiseen. Murheellisinta on se, että hänen kotimaansa lyhytaikainen vapaus on Venäjän nykyisen presidentin kaudella vaihtunut näköalattomaan diktatuuriin ja uuden imperiumin verisiin luontiyrityksiin.”

Etelä-Suomen Sanomat kirjoittaa, että Gorbatšovia voi perustellusti syyttää mutta myös kiittää Neuvostoliiton hajottamisesta.

”Hänen uudistuspolitiikkansa tarjosi neuvostokansalaisille maistiaisen vapaudesta, ja pian nämä alkoivat janota vapautta niin paljon lisää, että kommunistien yksinvalta ja koko imperiumi romahtivat. Imperiumin palauttamisesta haaveileva Putin on ottanut tästä opikseen. Hän on rajoittanut kansalaisvapaudet Venäjällä olemattomiin samalla kun hän yrittää epätoivoisesti tuhota loputkin Gorbatšovin jättämästä perinnöstä julmalla hyökkäyssodallaan Ukrainassa.”

”Suomessa Gorbatšov nostettiin jalustalle hänen kutsuttuaan ensimmäisenä neuvostojohtajana Suomea puolueettomaksi maaksi. Se tuli viime tipassa, sillä kohta Suomi hakeutui jo viisaasti EU:n jäseneksi.”

Savon Sanomat arvioi, että Gorbatšov tuskin olisi ryhtynyt korjaamaan kommunismia, jos hän olisi nähnyt tehtävän mahdottomuuden tai Neuvostoliiton hajoamisen.

”Toisaalta Gorbatšovin voidaan katsoa tehneen välttämättömyydestä hyveen. Hän näki, ettei Neuvostoliitolla ollut enää voimia pitää yllä suurvalta-asemaansa. Joka tapauksessa hänen roolinsa oli ratkaisevan tärkeä kylmän sodan lopettamisessa. – – Historian valossa Gorbatšovin suuruus oli siinä, että hän ymmärsi Neuvostoliiton eläneen valheen varassa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide