Venäläisiin ei ole helppo vaikuttaa

5.9. 2:00

Suomenmaassa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila kirjoittaa, että julkisuudessa venäläisestä ostosturistista on tullut eräänlainen todiste Venäjään kohdistettujen pakotteiden tehottomuudesta.

”Väitettä venäläisten vapaan matkustamisoikeuden vaikutuksesta maan demokratisoitumiseen ruoskitaan uskomuksella, että murskattu oppositio ja henkihieveriin kuristettu kansalaisyhteiskunta heräävät kyllä, kunhan pääsy Eurooppaan estetään.”

”Eurooppaan matkaavat venäläiset eivät ole yhdestä puusta veistettyjä. Kyse on arviolta noin 30 prosentista Venäjän väestöä, joihin kuuluvat parhaiten toimeentulevat, oppositiohenkiset, länsimyönteiset, kuin myös Putinin vallasta laajalti hyötyneet. Vaikka tässä joukossa piilee muutoksen voima, niin uskomus siitä, että se projisoituisi yksinomaan läntisten odotusten mukaisesti, on naiivi.”

”Viisumiehtoja pitää tiukentaa, ennen kaikkea edellytyksiä mitätöidä myönnettyjä viisumeja, mikäli henkilö on näkyvästi tukenut Vladimir Putinia tai sotaa. Rajanylityspaikat täyteen informaatiota Putinin sotarikoksista, viisumeista perittäköön tuplahinta ja lisä osoitetaan Ukrainalle. Oppositiohenkinen venäläinen maksanee tämän mielellään, koska Venäjällä Ukrainan auttaminen on mahdotonta. Putinistit maksakoot lisän pitkin hampain tai pysykööt poissa.”

Verkkouutisten blogissa viestintäyrittäjä Antti Marttinen kannattaa rajan ylittäville venäläisille jaettavaa maahantulokaavaketta, jossa kysyttäisiin Ukrainan sotaan – ei siis erityisoperaatioon – liittyviä kysymyksiä.

”Itse kukin tietysti täyttäisi kupongin joko rehellisesti tai valehdellen. Joka tapauksessa se pakottaisi miettimään asiaa, pohtimaan mitä kannattaa tai uskaltaa vastata. – – Kaavakkeen raapustajille kerrottaisiin avoimesti ja rehellisesti, että ne kootaan ensisijaisesti tilastointitarkoituksessa. Tietenkään venäläisen yhteiskunnan kasvatti ei hetkeäkään uskoisi tätä väitettä – ja hyvä niin.”

Suomen Kuvalehden kolumnisti Robert Sundman ei usko, että venäläisille rajan tällä puolen jaettava venäjäksi käännetty läntinen laatujournalismi olisi tehokas vaikuttamiskeino.

”Jos jokaisen maan veikkaa valehtelevan ja ajavan omaa etuaan, miksi uskoa niitä toisia?”

”Oikeastaan kyse ei edes ole vain Venäjästä. Hellityn teesin ytimessä on ihanne rationaalisista ihmisistä, jotka muuttavat näkemystään saadessaan uutta, päivittynyttä tietoa.”

”Vilkaisu esimerkiksi sosiaaliseen mediaan tai monen läntisenkin maan poliittiseen debattiin pirstaloi tämän kuvan hyvin nopeasti. Pinttyneet näkemykset järkkyvät faktojen valossa kovin harvoin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide