Nuorten ei kannata vaipua epätoivoon, sillä kriiseistä on selvitty ennenkin

Väitän, että syvempi historian tuntemus ja asioiden paneminen sen tarjoamaan perspektiiviin helpottaisivat nuorten kokemaa ahdistusta.

Kriisit ovat horjuttaneet opiskelijoiden jaksamista.

4.9. 13:31

Helsingin Sanomat kertoi (2.9.) uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan Helsingin yliopiston opiskelijoiden hyvinvointi on koronviruspandemian jälkeen jälleen notkahtanut, mihin yhdeksi syyksi nimettiin Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan. Tutkimuksen keskeinen sisältö oli, miten erikoisessa tilanteessa nykyopiskelijat toistuvien kriisien keskellä elävätkään.

Väitän, että syvempi historian tuntemus ja asioiden paneminen sen tarjoamaan perspektiiviin helpottaisivat nuorten kokemaa ahdistusta. Nyt ei eletä mitään poikkeuksellista kriisien aikaa – kriisejä on ollut aina.

Vertailukohdaksi sopii vaikkapa 1900-luku: Oli maailmansota ja Suomessa sisällissota, oli pandemia – espanjantauti –, oli kolmekymmentäluvun suuri lama. Tuli toinen maailmansota, heti perään alkoikin jo kylmä sota. Oli Suezin kriisi, ohjuskriisi ja öljykriisi. Oli ydinasekilpa ja kauhun tasapaino, oli tukahdutetut kansannousut sosialistisissa satelliittivaltioissa. Tuli lisää sotia, muun muassa Koreassa, Vietnamissa, Balkanilla ja Lähi-idässä. Tuli Neuvostoliiton ja sosialistisen utopian romahdus, tuli yhdeksänkymmentäluvun lama.

Olen 23-vuotias poliittisen historian maisteriopiskelija. En ole ahdistunut maailmantilanteesta sen enempää kuin tavallisestikaan. Historian tuntemus tuo luottamusta elämään, poliitikoihin, kunkin hetken parhaan tiedon mukaan tehtyihin, viime kädessä hyviin päätöksiin sekä lupaavaan tulevaisuuteen. Ei ole syytä vaipua epätoivoon, sillä ennenkin on selvitty.

Riia Ryymin

valtiotieteiden kandidaatti, Dortmund, Saksa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide