Odotan kauhuissani tulevan talven sähkölaskuja

Hallituksen tukitoimet eivät auta tasapuolisesti.

Sähkö on nyt ennätyksellisen kallista.

4.9. 2:00

Olen kahden ammattikoulussa opiskelevan teinin yksinhuoltaja. Asumme pienessä omakotitalossa Keravalla. Olen lyhentänyt asuntolainaani yksin noin viisitoista vuotta.

Noin 2 900 euron bruttopalkkani estää minua saamasta mitään asumis- tai toimeentulotukia. Saan lapsilisää ja elatusapua enää kuopuksestani, ensi vuodesta alkaen lapsilisäkin jää pois. Sähkölämmitteisen talon sähkönkulutus on laitettu pakon sanelemana minimiin jo vuosia sitten. Olemme juuri ja juuri pärjänneet kolmistaan palkallani.

Lokakuusta alkaen sähkölaskuni nousee roimasti. Olen jo pienentänyt asuntolainalyhennyksen absoluuttiseen minimiin. Siitä huolimatta palkkani ei pakkasilla tule riittämään edes sähkölaskuun ja asuntolainani lyhennykseen, saati muihin välttämättömyyksiin kuten ruokaan sekä vesi-, jäte-, joukkoliikenne- ja puhelinlaskuihin.

Hallituksen budjettiriihessä sopimat tukitoimet eivät kohdistu kaltaiselleni ”keskituloiselle” väliinputoajalle. Jos sähkön arvonlisäveron alennus ylipäänsä siirtyy meidän kuluttajien eduksi, puhutaan maksimissaan muutaman kympin vähennyksestä sähkölaskussa. Määräaikainen verovähennys tuloveroon ei auta laskun maksuhetkellä. Se auttaa vasta viiveellä. Työssä käyvänä en voi hakea suunnitteilla olevaa sähkölaskuun perustuvaa toimeentulotuen tyyppistä apua.

Toivonkin, että Suomi ottaisi keinovalikoimiin esimerkiksi Norjan mallin, joka turvaisi kohtuullisen sähkölaskun tehokkaasti.

Yksinhuoltaja

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide