Jokainen ilman koteloa käytetty metsästysrauta on jo nyt laiton

Metsästysasetukseen ollaan parhaillaan tekemässä tarkennuksia rautojen koteloinnin vaatimuksista.

4.9. 2:00

Helsingin Sanomat peräänkuulutti pääkirjoituksessaan (HS 2.9.) rautapyynnin metsästyssääntöjen muuttamista, jotta voitaisiin välttyä pyyntirautojen tarttumiselta karhujen käpäliin. Pääkirjoituksessa tunnistettu ongelma on todellinen, mutta esitetty säätely on jo nykyään voimassa ja siihen ollaan parhaillaan tekemässä lisää tarkennuksia.

Pääkirjoituksissa todettiin, että ”rautojen käyttäminen ilman karhuturvallista suojaputkea tulee kieltää”. Rautapyyntiin vaikuttaa metsästyslain lisäksi vuonna 2013 annettu metsästysasetus, jossa määritellään, että ”raudat on sijoitettava siten, ettei niistä aiheudu vaaraa ihmisille eikä muille kuin pyydystettäville eläimille”. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jokainen ilman koteloa käytetty metsästysrauta on jo nyt laiton.

Metsästysasetukseen ollaan parhaillaan tekemässä tarkennuksia rautojen koteloinnin vaatimuksista. Asetusmuutokseen pyydettiin lausunnot tänä keväänä. Jo valmisteilla olevien muutosten lisäksi tarvitaan koulutusta ja asennemuutosta. Tässä tarvitaan yhteistyötä metsästäjien, ulkoilijoiden, viranomaisten, rautoja myyvien tahojen ja median välillä.

Luonto- ja metsästyskeskustelu on malliesimerkki helposti polarisoituvasta keskustelusta, mikä on luonnon monimuotoisuuden turvaamiselle suora uhka. Metsästys aiheuttaa siihen liittyvän tappamisen vuoksi voimakkaita tunteita ja sitä kautta nopeita tulkintoja. Esimerkiksi rautapyynnin tapauksessa nämä tulkinnat ovat usein virheellisiä. Siksi toivon kaikilta keskusteluun osallistuvilta halua rakentaa suoria keskusteluyhteyksiä asiaa tunteviin tahoihin monipuolisesti, jotta asioiden todellisesta tilasta ja toimivista ratkaisuista saadaan tarkempi kuva.

Aleksi Lumme

tietokirjailija, Helsinki

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide