Olisiko jo aika kuunnella hoitajien parannusehdotuksia?

Avustavan työvoiman saatavuuden, paremman palkkauksen ja esimerkiksi työsuhdeasuntojen tarjoamisen kautta löytyisi nopeitakin keinoja.

5.9. 2:00

Birgitta Wulf toi esille (HS Mielipide 31.8.) ajankohtaisen asian, hoitajien liiallisen työmäärän. Vanhustenhoidossa yli 20 vuotta työskennelleenä jaan hänen näkemyksensä omakohtaisesti.

Päättäjien on aika ottaa vastuu Suomen hoitajakysymyksen ratkaisemisesta. Vaikka tämänhetkiset uhkaukset työtaistelutoimista tuntuvat kohtuuttomilta, olisi tiedostettava, että hoitajajärjestöt ovat kuulleet jo vuosia jäsentensä hätähuutoja. Vastuu siitä, että esimerkiksi tehohoito lakon takia keskeytyy, on tyydyttävän neuvotteluratkaisun estettävissä.

Miksi ruohonjuuritason tekijöille, hoitajille, ei voisi järjestää nopeassa tahdissa maan kattavaa kyselyä heidän parannusehdotuksistaan? Sen voi tehdä työterveyskyselyjen kautta. Tulokset yhdistämällä voitaisiin ottaa huomioon ne syyt, miksi hoitoalalta paetaan, ja voitaisiin laatia toimintasuunnitelma epäkohtien muuttamiseksi. Ratkaisu ei tule olemaan hoitajamitoitusasian siirtäminen tulevaisuuteen. Oma näkemykseni on, että avustavan työvoiman saatavuuden, paremman palkkauksen ja esimerkiksi työsuhdeasuntojen tarjoamisen kautta nopeitakin keinoja löytyisi.

Kaiken keskellä unohtuu helposti itse hoidettava: avuton vanhus, hengenvaarallisesti sairas, kaikki hoitoa tarvitsevat. Kenenkään ei Suomen kaltaisessa demokratiassa pitäisi joutua pelinappulaksi. Hoidon tarvitsija voi olla hetkenä minä hyvänsä jokainen meistä, sinä ja minä.

Laura Krook

lähihoitaja, Karkkila

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide