THL tukee kuntia rahapeliriippuvuuden hoidon järjestämisessä

Rahapeliriippuvuudesta toipuminen vaatii usein monen tyyppisiä tuki- ja palvelumuotoja.

THL:n rahapelihaittoja koskeva tutkimus- ja kehittämistyö on lakisääteistä toimintaa.

8.9. 2:00

Leena Pihanurmi toi esille huolen (HS Mielipide 31.8.) rahapeliriippuvuuden hoidosta. Kuntien, vuodesta 2023 lähtien hyvinvointialueiden, vastuulla on järjestää rahapeliriippuvuuden hoitopalvelut osana muuta sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

Rahapeliriippuvuudesta toipuminen vaatii usein monen tyyppisiä tuki- ja palvelumuotoja. Päihde- ja riippuvuustyössä järjestöillä onkin merkittävä rooli julkisen sektorin rinnalla ja sitä täydentäen esimerkiksi ensivaiheen avun ja tuen tai vertaistuen tarjoajina.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tukee kuntia ja hyvinvointialueita palvelujen kehittämisessä ja osaamisen vahvistamisessa tuottamalla moniammatillista koulutusmateriaalia tutkinto- ja täydennyskoulutukseen esimerkiksi rahapeliongelman varhaisesta tunnistamisesta ja rahapeliriippuvuuden hoidosta sekä tekemällä alueellista kehittämistyötä. Tarve tiedon lisäämiselle erityisesti terveydenhuollon perustutkintokoulutuksessa on tunnistettu.

Päihde- ja riippuvuustyössä järjestöillä on merkittävä rooli julkisen sektorin rinnalla.

Kuntakyselyiden mukaan valtaosassa manner-Suomen kuntia järjestetään hoitoa rahapeliriippuvuuteen, mutta hoito ja palvelut vaativat edelleen kehittämistä eivätkä nykyiset palvelut pysty kattavasti vastaamaan avun tarpeeseen.

THL:n rekisterit tarjoavat alustan hoidon ja tuen tutkimukselle ja kehittämiselle, mutta rahapeliriippuvuuteen liittyvien hoitokäyntien ja puheeksioton kirjaamista tulee edelleen kehittää. Valtakunnallista kehittämistyötä tehdään jatkuvasti, jotta rahapelihaitat tunnistetaan palveluissa ja jotta niistä kertyy tietoa rekistereihin.

THL:n rahapelihaittoja koskeva tutkimus- ja kehittämistyö on sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta tehtävää lakisääteistä toimintaa, joka perustuu arpajaislakiin. Arpajaislaki myös määrää, että Veikkaus korvaa tehtävästä aiheutuvat kustannukset sosiaali- ja terveysministeriölle. Veikkaus ei osallistu lakisääteisen työn suunnitteluun tai toimeenpanoon.

Matti Määttänen

kehittämispäällikkö

Maria Heiskanen

erikoistutkija

Rahapelihaitat -tiimi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide